Tre tiggare bötfällda efter två år av tiggerirestriktioner

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 mar 2021 2021-03-02
E-post 62

ESKILSTUNA Efter två år av tiggerirestriktioner har än så länge bra tre tiggare dömts till böter, rapporterar SVT. I bägge fallen rör det sig om rumänska medborgare som bötfällts i Eskilstuna.

Än så länge har tre personer dömts till böter till följd av de lokala tiggeriförbud eller andra tiggeriregler som införts i vissa kommuner i landet, rapporterar SVT.

Läs även: TIGGERIKOLLEN: Här är kommunerna som förbjudit tiggeri

Samtliga gånger har det rört sig om rumänska medborgare som bötfällts i Eskilstuna. Till skillnad från kommuner som infört förbud har man i Eskilstuna gjort en ”specialare” och kräver numera tillstånd från polisen för att tigga på vissa platser i kommunen.

Priset för tillståndet är 320 kronor.

– Syftet är ju inte att jaga in pengar via böter utan det handlar om social kontroll, att man ska ha kontakt med polisen, så man vet vilka personerna är och så att man kan se om någon far illa, säger Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, till SVT.

Läs även: Tack så mycket – S-satsningen på tillstånd hyllas av tiggare i Eskilstuna: ”Ingen kan köra bort mig”

Enligt SVT har boten om 800 kronor i åtminstone två av fallen ännu inte betalats.

Enligt polisen i Eskilstuna är upprätthållandet av tiggerirestriktionerna inte ett prioriterat område.

– Vi gör inga specifika insatser, men vi kontrollerar ju att tillstånden för passiv penninginsamling efterlevs, säger Peter Sigurd, kommunpolis i Eskilstuna, till SVT.

Läs även: Lambertz: Ny dom i Europadomstolen kan stoppa kommunernas tiggeriförbud

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag