Tack så mycket – S-satsningen på tillstånd hyllas av tiggare i Eskilstuna: ”Ingen kan köra bort mig”

Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Lördag 1 aug 2020 2020-08-01
E-post 665

ESKILSTUNA Sedan förra året har ett antal kommuner – ofta med M-styre – infört tiggeriförbud på olika platser i kommunerna. I socialdemokratiskt styrda Eskilstuna valde man istället att införa tillståndskrav för att försvåra för tiggarna. Men åtminstone en kvinnlig tiggare som SVT pratat med tycker tvärtom att tillståndskravet förbättrat tiggarmöjligheterna. –Nu vet folk att vi betalar och har rätt att sitta på våra platser och ingen kan få bort oss, säger hon.

Eskilstuna valde 2018 att införa krav på tillstånd för att tigga på vissa platser i kommunen. Efter diverse överklaganden fick man till slut rätt att införa kravet förra året. Nu behöver tiggarna – företrädesvis rumäner – betala 320 kronor för ett tillstånd som räcker i tre månader som sedan ska förlängas. Syftet är att försvåra för tiggarna och få bort tiggeriet.

Men tiggeriet är – till skillnad från exempelvis Staffanstorp som infört lokala tiggeriförbud – fortfarande kvar i Eskilstuna.

Läs mer: Staffanstorp tiggerifritt efter förbudet: ”Inte Staffanstorps ansvar”

Enligt SVT har totalt 28 personer beviljats tillstånd. Flera av dem har fått sina tillstånd förlängda flera gånger.

– Nu är det ingen som trakasserar oss som tidigare, när folk spottade på oss och svor åt oss. Nu vet folk att vi har rättigheter, säger en rumänsk kvinnlig tiggare som SVT talat med.

– Nu vet folk att vi betalar och har rätt att sitta på våra platser och ingen kan få bort oss, säger hon.

Hon berättar för SVT att hon tiggt i Sverige i fem års tid, och åkt fram och tillbaka mellan Sverige och Rumänien.

Polisen uppger till SVT att ingen av tiggarna som ansökt om tillstånd har fått avslag.

Moderat styrda Vellinge var först med att införa förbud efter att ha vunnit en juridisk strid som gick ända upp i högsta instans – därför kallas förbudsmodellen ibland ”Vellingemodellen”.

Socialdemokratiska kommunalrådet Jimmy Jansson som varit drivande för att införa tiggartillstånden låter inte helt nöjd när han intervjuas av SVT.

–Det är både lyckat och misslyckat. Eftersom tiggeriet finns kvar så har vi inte lyckats med den delen, säger han.

Läs även: Hej, hej – här är König Jerlmyrs (M) 22-miljonerssatsning för utländska tiggare

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag