Trebarnsfar som söker asyl i Polen häktad i sin utevaro

Foto: Patrik Svedberg
  • Torsdag 11 apr 2019 2019-04-11
E-post 94

ÖREBRO En rysk man bosatt i Sverige har lämnat landet med sina tre döttrar och sökt asyl i Polen. Barnen var placerade på familjehem och därför är mannen nu häktad i sin utevaro misstänkt för egenmäktighet med barn.

De tre flickorna, samtliga under 15 år, har bott i ett familjehem i Sverige sedan hösten 2017. När deras pappa fick chansen att träffa dem förra helgen förde han dem olovligen via färja till Polen. Mannen hade planerat att ta sig till Moskva men stoppades i flygplatskontrollen i Warszawa.

På tisdagen begärdes mannen häktad för egenmäktighet med barn, grovt brott. Åklagare Lars Duberg säger till Nyheter Idag att tingsrätten på onsdagen beslutade att mannen häktas i sin utevaro. I övrigt vill åklagaren inte kommentera utredningen.

Fallet har fått stor uppmärksamhet i polska medier där man rapporterar att en domstol har gett mannen och hans döttrar tillstånd att stanna i Polen medan deras asylansökningar behandlas.

Mannen har berättat att socialtjänsten omhändertog hans barn när modern drabbades av mental ohälsa och han själv inte ansågs kapabel att ta hand om dem ensam. Barnen placerades i ett familjehem som låg långt ifrån mannens bostad, och han fick bara träffa dem under sex timmar per vecka.

Flickorna, som har vuxit upp i ett kristet hushåll, uppges ha placerats hos en muslimsk familj med libanesisk bakgrund – något som också bidrog till mannens beslut att föra ut dem ut ur landet.

Nyheter Idag har sökt mannens polska advokater men inte fått svar.

Läs även: Far och döttrar söker asyl i Polen – nu agerar UD

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag