Far och döttrar söker asyl i Polen – nu agerar UD

Foto: Google Maps
  • Fredag 5 apr 2019 2019-04-05
E-post 473

POLEN En rysk man och hans tre döttrar har sökt asyl i Polen efter att svensk socialtjänst placerat barnen hos en fosterfamilj. Svenska utrikesdepartementet bekräftar att man arbetar med ärendet men vill inte gå in på några detaljer.

Polska medier rapporterar att den ryske mannen och hans tre döttrar tog sig med färja över till Polen på måndagen och skulle sedan ta flyget vidare till Moskva. De stoppades dock i flygplatskontrollen där det uppdagades att barnen hade anmälts försvunna av svenska myndigheter.

Mannen hävdar att familjen har bott i Sverige i flera år men att socialtjänsten placerade barnen hos en fosterfamilj när modern blev sjuk. Flickorna, samtliga under 15 år, flyttades då långt ifrån fadern som bara fick träffa dem i några timmar per vecka. Fosterfamiljen uppges vara muslimer, medan flickorna är kristna.

På onsdagen ansökte mannen och hans döttrar om att få asyl i Polen. Processen har inletts och i väntan på beslut har domstolen i Warszawa sagt att flickorna får stanna hos sin far.

Vice justitieminister Michał Wójcik sade på onsdagen att svenska utrikesdepartementet, UD, har meddelat hans departement att man förbereder en begäran om att barnen ska lämnas över till den svenska socialtjänsten. När Nyheter Idag når UD:s presstjänst bekräftar man att man arbetar med fallet.

– Vi har ett öppet ärende gällande de här barnen. Generellt när det gäller barn i en internationell kontext som det här, som är i behov av olika skyddsåtgärder, så finns det regelverk som den andra Bryssel-förordningen inom EU till exempel. Men vi kan inte gå inte på detaljer för det här specifika fallet, säger Julia Kviberg på presstjänsten.

Läs även: Utredning om väktarvåld mot gravid läggs ned – nu rasar Aftonbladets Sima

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag