Trots svår polisbrist – ”särskild aktionsgrupp” ska utreda hot mot Jimmy Durmaz

Jimmy Durmaz. Foto: SVT Sport
  • Tisdag 26 jun 2018 2018-06-26
E-post 395

SVERIGE Mitt under en situation med polisbrist och gängkriminella som skjuter mot varandra på öppen gata väljer polisen att låta en särskild aktionsgrupp utreda hotfulla kommentarer mot Jimmy Durmaz. Enligt kriminalkommisarie Fredrik Gårdare finns det dock goda skäl till det.
– De som jobbar inom idrotten är mer drabbade än alla andra yrken, säger han.

Fotbollsspelaren Jimmy Durmaz inhopp i matchen mellan Sverige och Tyskland på lördagen ledde till att tysken Toni Kroos kunde göra ett vinnande mål på frispark i slutminuterna. Efter matchen rapporterade medier att Durmaz fått ta emot en mängd hatfulla kommentarer och hot på sociala medier.

Polisen tar nu allvarligt på händelsen och har gett en särskild aktionsgrupp uppdraget att utreda hoten mot fotbollsspelaren och i vissa fall även hans anhöriga.

– Det har kommit in en anmälan från Svenska fotbollförbundet, som har arbetsmiljöansvar för den som har utsatts, och vi har inlett en förundersökning, säger kriminalkommisarie Fredrik Gårdare till SVT Sport.

Idrottare drabbas oftare

Samtidigt säger han att polisen just nu är svårt belastad. Som Nyheter Idag tidigare rapporterat är polisen underbemannad och exempelvis Stockholmspolisen har inte tillräckligt många utredare för att ta itu med alla mord. Ändå har alltså en särskild aktionsgrupp fått i uppdrag att utreda kommentarer på sociala medier.

När Nyheter Idag pratar med Fredrik Gårdare menar han att SVT Sport ”satte fel rubrik”. Det finns sedan tidigare en särskild grupp med runt tio poliser som arbetar på heltid med just idrottsrelaterade brott, utifrån ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet och polisen.

– De som jobbar inom idrotten är mer drabbade än alla andra yrken, säger Fredrik Gårdare.

Långsiktiga problem med bemanning

Han menar att det inte finns någon motsättning mellan att lägga resurser på de hot som Jimmy Durmaz har utsatts för och att utreda grövre brott som sker i samhället. Gängkriminaliteten är till exempel något som drabbar samhället i stort men också sträcker sig in i idrottens värld.

Polisbristen är alltjämt ett faktum.

– Ganska många utredare har gått i pension sedan förra omorganisationen -95/-97. De erfarna utredarna har blivit färre, och färre har tagit över arbetet. Så det är ett långsiktigt problem som har uppstått. Att det uppmärksammas extra mycket nu för att det är extra många skjutna, det är ju en sak, men det är egentligen inget nytt problem inom polisen, säger Fredrik Gårdare.

Läs även: Victoria Kawesa åtalas för misshandel – beskyller polisen för rasism och sexism

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag