Aldrig varit tryggare? – polisen i Stockholm hinner inte utreda alla mord

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 18 jun 2018 2018-06-18
E-post 1076

STOCKHOLM Expressen berättar om situationen för Stockholmspolisen, som inte har tillräckligt många mordutredare för att hinna med alla mord.
– Utredarna på grova brott är helt nedkörda, säger en polis.

Polisen i Stockholm har beslutat att ta in utredare från andra avdelningar för att kunna ta itu med mängden grova brott som begås. För att utreda mord tar man in personal som vanligtvis jobbar med exempelvis grova stölder och misshandel.

Max Åkerwall, biträdande chef för polisområde Stockholm Syd, berättar för Expressen vad personalbristen beror på.

– Flera delar. Det är som rikspolischefen tidigare har sagt, att svensk polis är bemannad till 80 procent. I grunden är vi underbemannade. Poliskrisen i hela Sverige är uppenbar. När du sedan till det adderar den ansträngda situationen med grov organiserad brottslighet i form av antalet gängskjutningar så får vi det här läget.

Enligt polisens nya direktiv ska varje lokalpolisområde kunna skicka två personer för att jobba med grova brott. Syftet sägs vara ”kompetensutveckling och stöttning”, men en anonym polis som Expressen talar med menar att det bara handlar om resursbrist:

– Resursbristen är helt galen enligt mig. Jag tror inte folk förstår hur illa det egentligen är. Grova brott är helt nedkörda. Nu är beslutet att man ska skicka dit två personer från lokalpolisområdena men jag ser inte var man ska hitta de personerna. Jag vet att ett område som inte kunde skicka två under midsommarhelgen. Jaha, vad betyder det? Ja, hoppas att det inte sker något mord under midsommarhelgen.

PLUS: Stor ökning av polisens kostnader för tolkar – se miljonsummorna år för år

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag