Trump: ”EU är bland mina största fiender”

Donald Trump i en intervju inför mötet med Putin. Foto: Skärmdump Youtube
  • Söndag 15 jul 2018 2018-07-15
E-post 372

HELSINGFORS Donald Trump och Melania Trump har landat i Helsingfors inför toppmötet med Rysslands president Vladimir Putin på måndag. I en intervju med CBS passade han på att kritisera EU: ”Vi har många fiender. EU är en fiende på grund av vad de gör mot oss när det kommer till handelspolitik”, säger han.

USA: president Donald Trump har kommit till Finland, där han ska träffa Vladimir Putin på måndagen. Inför avresan intervjuades han i Skottland av CBS News, för politiska tv-programmet Face The Nation. Där tog han tillfället i akt att kritisera EU igen.

LÄS ÄVEN: Trump: ”Invandringen till Europa är en skam”

På frågan vilka han anser vara USA:s fiender, svarar Donald Trump:

– Vi har många fiender. EU är en fiende på grund av vad de gör mot oss när det kommer till handelspolitik, säger han och tillägger:

– Ryssland är en fiende på vissa sätt. Kina är en fiende, ekonomiskt sätt, men det betyder inte att de är elaka. Det betyder egentligen inte så mycket mer än att de är konkurrenskraftiga. De vill göra bra ifrån sig, precis som vi.

Tusk: ”Sprider fake news”

Carl Bildt, Sveriges tidigare utrikesminister, reagerade negativt och kallade utspelet för en ”geopolitisk jordbävning”, enligt Aftonbladet. Även Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, kritiserade Trumps ordval. ”Amerika och EU är bästa vänner. Den som säger att vi är fiender sprider fake news”, skriver han på Twitter.


Om en möjlig utvisning av de tolv ryska underrättelseagenterna, säger Trump:

– Jag har inte tänkt på det. Men jag ska självklart ställa frågan. Kom ihåg att detta hände under Obamas administration. Varför gjorde inte han något åt det?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag