Trump hotar att ”totalt förstöra” den turkiska ekonomin – kräver att IS-terroristerna bevakas

Foto: Pentagon/Dominique A. Pineiro
Foto: Pentagon/Dominique A. Pineiro
  • Tisdag 8 okt 2019 2019-10-08
E-post 235

Medan Turkiet förbereder en militär operation i nordöstra Syrien varnar Trump för att han kommer att ”förstöra och utplåna den turkiska ekonomin” om landet går för långt. Trump uppmanar också både Turkiet och Europa att bevaka de IS-terrorister som är fångar i området.

Turkiet förberedelser inför en militär operation i de kurdiskt styrda områdena i nordöstra Syrien har nu avslutats, rapporterar Al Jazeera.

Samtidigt varnar Donald Trump Turkiet för att han kan kommer att ”totalt förstöra och utplåna den turkiska ekonomin” om landet i samband med den militära operationen ”gör någonting som jag, i min stora och oöverträffade visdom, anser passera gränsen”.

Trump fortsätter med att kräva att Turkiet, ”med Europa och andra, bevakar de tillfångatagna ISIS krigarna och deras familjer”.

Enligt Trump har USA ”gjort långt mer än någon kan ha förväntat sig, inklusive erövringen av 100% av ISIS Kalifat” och att det nu är dags för andra, ”några väldigt rika, att vakta sina egna territorier”.

Läs även: USA lämnar norra Syrien inför turkisk attack – oro för tillfångatagna IS-terrorister

Syrian Democratic Forces som till stor del besegrade IS militärt på marken kallade dock det amerikanska tillbakadragandet för ”ett hugg i ryggen”, enligt Reuters.

– USA hade försäkrat oss att dom inte skulle tillåta några turkiska militära operationer mot området, sade SDF:s talesperson Kino Gabriel till al-Hadath TV.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag