USA lämnar norra Syrien inför turkisk attack – oro för tillfångatagna IS-terrorister

SDF i strid med IS i Raqqa 2017. Bild: Qasioun News Agency
  • Måndag 7 okt 2019 2019-10-07
E-post 107

SYRIEN Amerikanska styrkor lämnar nordöstra Syrien inför en turkisk attack mot området. Det kurdiskt ledda SDF, som har tusentals besegrade IS-terrorister i förvar, säger att man kommer att bemöta den turkiska attacken militärt och anklagar USA för att inte uppfylla sina åtaganden.

USA kommer att lämna norra Syrien inför en turkisk attack på de kurdiska områdena, rapporterar AP News. I ett uttalande på söndagen sade Vita Husets pressekreterare Stephanie Grisham att amerikanska trupper ”inte kommer att stödja eller vara inblandade i operationen” och att man ”inte längre kommer att vara i det närliggande området”.

Uttalandet kommer efter ett telefonsamtal mellan Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och USA:s president Donald Trump, enligt Vita Huset.

Enligt uppgift till Reuters från en amerikansk tjänsteman ska USA på måndag morgon ha informerat överbefälhavaren för kurdiskledda Syrian Democratic Forces, SDF, att man inte kommer att skydda dem vid en turkisk attack.

USA ska också ha övergett två observationsposter i Tel Abyad och Ras al Ain i nordöstra Syrien vid den turkiska gränsen. Övriga amerikanska styrkor i regionen är fortfarande på plats enligt tjänstemannen.

Läs även: Mattis avgår efter att Trump lovat lämna Syrien

När Donald Trump i december 2018 sade att USA kommer att dra sig tillbaka från Syrien avgick försvarsminister Jim Mattis som menade att USA inte bör överge SDF, som tillsammans med USA och 78 andra länder besegrat IS. Enligt Mattis finns det risk för att IS kan omgruppera om Turkiet invaderar.

Oron är nu stor över vad som kommer att hända med de tusentals IS-terrorister som SDF har tillfångatagit i Syrien, bland dem cirka 2 500 terrorister med utländsk bakgrund som betraktas som mycket farliga. Enligt ett uttalande från Vita Huset ska Turkiet ta över förvaret av IS-terroristerna.

I en nyligen släppt ljudfil ska IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi uppmanat medlemmar att befria tillfångatagna terrorister.

Läs även: IS-terrorist fick svensk sjukvård och återvände till Syrien

Samtidigt har Turkiet mobiliserat vid den syriska gränsen, och på lördagen kom Erdogan med ett hotfullt uttalande.

– Vi har gett alla möjliga varningar om östra Eufrat till de parter som berörs. Vi har agerat med tillräckligt tålamod, sade Erdogan.

SDF har å sin sida lovat att besvara en turkisk invasion militärt.

”Vi kommer inte att tveka att göra en oprovocerad turkisk attack till fullständigt krig längs gränsen för att försvara oss själva och vårt folk,” skrev SDF:s talesperson Mustafa Bali i en tweet på lördagen.

På måndagen bekräftade SDF att amerikanska styrkor lämnar nordöstra Syrien. ”De amerikanska styrkorna uppfyllde inte sina åtaganden och drog tillbaka sina trupper från gränsen mot Turkiet, och Turkiet förbereder sig nu för en invasion av norra och östra Syrien”, skriver SDF.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag