Trump inför strafftullar mot Mexiko för att stoppa illegal invandring

Foto: Flickr/Gage Skidmore
  • Fredag 31 maj 2019 2019-05-31
E-post

WASHINGTON Nu inför USA:s president Donald Trump strafftullar på mexikanska varor för att tvinga landet att stoppa den illegala invandringen till USA. En tullavgift på fem procent börjar gälla från den 10 juni, sedan höjs avgiften med fem procentenheter varje månad upp till 25 procent, där den blir kvar tills Mexiko gjort tillräckligt för att stoppa den illegal invandringen. 

President Trump skriver i en tweet att USA från den 10 juni kommer införa en tullavgift på 5 procent på alla varor som kommer in i landet från Mexiko. Tullavgiften ska dessutom gradvis öka tills den illegala invandringen från Mexiko till USA har upphört.

I ett uttalande från Vita huset skriver president Trump att tullavgiften kommer höjas med fem procentenheter i månaden, tills den når 25 procent i oktober.

Därefter ska tullavgiften ”permanent bli kvar på 25 procents nivå tills Mexiko väsentligen stoppar det illegala inflödet av invandrare som kommer igenom landets territorium”.

Läs även: Trump vill att migranter ska betala för att söka asyl

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador säger enligt BBC att han inte söker ”konfrontation” med USA i frågan.

”Jag föreslår att vi fördjupar vår dialog, för att leta efter andra lösningar på migrationsproblemet” skrev den Mexikanska presidenten i ett brev på torsdagen.

I februari utlyste president Trump nationellt nödläge på grund av den illegala invandringen från Mexiko.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag