Trump vill att migranter ska betala för att söka asyl

Donald Trump. Foto: Gage Skidmore
  • Tisdag 30 apr 2019 2019-04-30
E-post 461

USA Med tiotusentals centralamerikanska migranter vid sin södra gräns försöker president Donald Trump göra vad han kan för att minska pressen på landets asylsystem. Nu föreslår han att asylsökande ska betala en avgift för att få sin ansökan behandlad.

CNN rapporterar att runt 75 000 migranter från länder som Honduras, El Salvador och Guatemala har tagit sig till Mexiko med avsikt att fortsätta norrut över gränsen till USA. Påve Franciskus är en av de som har visat stöd för migranterna och har donerat 500 000 dollar, knappt 5 miljoner kronor, till deras uppehälle.

Samtidigt försöker president Trump hitta sätt att minska trycket på landets redan ansträngda asylsystem. AP rapporterar att han nu föreslår att asylsökande och de som söker arbetstillstånd ska tvingas betala en avgift om de vill ha sin ansökan behandlad. I nuläget är det gratis att göra sådana ansökningar. Att ansöka om att få medborgarskap kostar däremot knappt 7 000 kronor.

Vita huset har inte klargjort hur mycket pengar migranterna ska behöva punga ut, och det är därmed oklart hur många av dem som skulle ha råd med avgiften. Samtidigt fortsätter migranterna sina försök att ta sig in i landet illegalt, och gripanden längs landets södra gräns har nått rekordnivåer. Den amerikanska gränspolisen gjorde över 100 000 gripanden och avvisningar under mars.

Läs även: Jomshofs kritik av hederskultur ratas av etablissemanget

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag