Tv-tipsen för semestern
Lagom till semestertiderna blev sommaren riktigt svensk, med regn och låga temperaturer, samtidigt som svenskar inte är särskilt välkomna någonstans i världen. Perfekt läge för att plöja lite tv-serier med andra ord, och Nyheter Idag bjuder på de bästa tipsen från de största streamingtjänsterna.
Okänd soldat (HBO & Netflix)
Väinö Linnas nationalepos om fortsättningskriget har blivit en ny film och nu även en tv-serie i fem delar som matchar klassikern ”Band of Brothers”. Vi följer en kulsprutepluton som tränger långt in i Sovjetunionen, och sedan trängs tillbaka efter att deras tyska allierade förlorat slaget om Stalingrad.
Stridsscenerna är lika intensiva som i ”Band of Brothers” och soldaternas vardag skildras med stor trovärdighet när även övertramp och krigsbrott tas upp, som avrättning av krigsfångar och ryska flickor som tvingas in i prostitution. Men trots detta löper respekten för den finska soldaten som en röd tråd genom miniserien, från befäl till menig.
För den som är intresserad av Vilho Koskelas bakgrund, och behöver fylla ut den regniga semestern med lite läsning, rekommenderas Väinö Linnas torpartrilogi med böckerna Högt bland Saarijärvis moar, Upp trälar och Söner av ett folk. Trilogin handlar om familjen Koskelas öden från sent 1800-tal till 1950-talet, en oerhört dramatisk tid i Finlands historia.
Läs även: Netflix-succén ”Tiger King” får oss att sakna gårdagens galningar
The Great (HBO)
Som historieintresserad är det lätt att bli oerhört provocerad av denna tv-serie om Katarina den stora på väldigt lös historisk grund. Tv-seriens tsar Peter III var inte Peter den stores son, under tiden som skildras låg Ryssland inte i krig med Sverige och Sverige har aldrig haft en kung som heter ”Hugo”, för att ta några exempel ur den digra högen.
Ändå låter jag mig till sist charmas, vilket är ett högt betyg med tanke på de historiska felaktigheternas kraftiga uppförsbacke. Men när jag väl lyckas lägga ifrån mig rödpennan har jag en mycket underhållande historia framför mig, där de tidvis oerhört brutala inslagen balanseras av ett glatt humör som när allt kommer omkring nog är det mest historiskt korrekta inslaget i hela serien.
När man som historieintresserad gräver ned sig i detaljer om krig, sjukdomar, svält, mord och tortyr är det lätt att glömma bort att de människor som levde under dessa miserabla förhållanden också skämtade, skrattade och njöt mellan varven, något ”The Great” tar fasta på.
Devs (HBO)
En ung man börjar arbeta på den mystiska utvecklingsavdelningen, som kallas ”Devs”, på en framstående techfirma. Där finns världens mest kraftfulla kvantdator, men vad den närmast oändliga datakraften ägnas åt är ett mysterium.
Den unge mannen visar sig vara en industrispion, som avslöjas och mördas, vilket döljs som ett självmord genom manipulerade övervakningsbilder. Men hans flickvän, som arbetar på en vanlig avdelning på samma företag, låter sig inte luras och börjar utreda pojkvännens död.
Bakom ”Devs” står författaren och regissören Alex Garland, som slog igenom som författare med romanen ”The Beach” 1996, som filmmanusförfattare med ”28 dagar senare” 2002 och som filmregissör med ”Ex Machina” år 2014, en thriller om artificiell intelligens.
”Devs” har ett liknande tema som ”Ex Machina”, nämligen den teknologiska utvecklingens skrämmande potential, och även om den avslutande twisten inte riktigt når upp till den lovande inledningen är vägen dit underhållande nog för att vara värd att se igenom de åtta avsnitten.
Läs även: Dräpande satir om SVT gör succé
The Civil War (Youtube)
Ken Burns klassiska dokumentärserie om det amerikanska inbördeskriget från 1990 finns i en bra version på Youtube, vilket är en kulturgärning av rang.
I en tid när förvirrade vänsteraktivister river statyer av slaverimotståndare kan det vara värt att lära sig mer om detta blodiga krig, som ofta kallats för det första moderna kriget och vars djupa sår i det amerikanska psyket uppenbarligen inte läkt ännu.
För en utomstående betraktare är det fascinerande hur kontroversiell Abraham Lincoln var under sin livstid – på så sätt påminner han faktiskt närmast om Donald Trump, bara det att Lincoln faktiskt gjorde vad Trump bara anklagas för. Bland annat avskaffade Lincoln tillfälligt habeas corpus – alltså principen att man ska veta vad man anklagas för – under kriget och fängslade politiska motståndare.
Glorian som slaverimotståndare hamnar också på sned, då det visar sig att Lincoln ville skicka tillbaka slavar som flytt från sydstaterna under krigets inledning, något som lägre befäl motsatte sig och med framgång argumenterade mot.
Se den redan i dag, innan den blir ”cancelled”. Dokumentären citerar nämligen många dokument från tiden, vilket bland annat innebär att ”n-ordet” används.
The Last Dance (Netflix)
Netflix dokumentär om Michael Jordan och Chicago Bulls lyckas fängsla även tittare som liksom jag aldrig tidigare brytt sig om basket.
När jag var ung på 90-talet var Michael Jordan mest ett namn på Nike-skor, men efter att ha sett ”The Last Dance” förstår jag hajpen bättre – av många sekvenser att döma var mannen övermänsklig.
Men ”The Last Dance” är inte bara sportporr, utan skildrar med god dramatisk känsla Chicago Bulls otroliga segerserier på 90-talet, med ett rättvist fokus på fenomenet Michael Jordan, som bland annat tog en paus från basketsegrarna för att under en säsong spela baseball på överraskande hög nivå.
Läs även: Ricky Gervais sågar PK-Hollywood i Golden Globe–tal: ”Bryr mig inte längre”
Sucession (HBO)
Har du missat ”Succession” är det hög tid att sätta igång. Den satiriska dramaserien om mediemogulen Logan Roy och hans familj är den bästa tv-serien som gjorts sedan mediets glansdagar på 00-talet, när vi skämdes bort med fantastiska serier som ”Sopranos”, ”The Wire” och ”Breaking Bad”.
Rick and Morty (Netflix)
Den tecknade serien om Rick Sanchez, multiversums smartaste man, som tvingar med sitt barnbarn Morty på intergalaktiska och interdimensionella äventyr är den smartaste och råaste tecknade tv-serien sedan ”South Park” och har blivit kult bland sina fans.
Tyvärr sjönk den tidigare höga kvaliteten något under den fjärde och senaste säsongen, men den håller fortfarande högre klass än det mesta, med en rå och politiskt inkorrekt humor och bra intriger som ofta bygger på filosofiska science fiction-koncept.
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.