Tysk energipolitik fortsätter haverera: Ingen plats för vindkraft och begäran om förlängning för brunkol

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 26 okt 2023 2023-10-26
E-post

Den tyska energipolitiken, där man lagt ned landets samtliga kärnkraftverk, fortsätter ha problem. Nu råder brist på tillgänglig mark för att bygga ut vindkraft i landet. Samtidigt begär energijätten RWE att få fortsätta driva brunkolkraftverk.

Efter kärnkraftshaveriet i japanska Fukishima beslöt Tyskland för att lägga ned sin kärnkraft. Samtidigt har landet ambitionen att gå över helt till klimatvänlig elproduktion, främst med hjälp av vindkraft.

Politiken har lett till en energikris i Europa, som förvärrades när Ryssland invaderade Ukraina och avbröt gasleveranserna till Tyskland.

Nu stöter den tyska energipolitiken på nya problem. Dels börjar det bli ont om mark för utbyggnaden av vindkraften, rapporterar Vindkraftsnyheter.

Målet är att 2 procent av landets yta ska användas till vindkraft år 2032, med 1,4 procent som ett delmål år 2027.

Men hittills har endast 0,8 procent av landets yta avsatts för vindkraft, och Wolfram Axthelm, VD för Tysklands Vindkraftsförbund (BWE), uppmanar delstaterna att ”verkligen öka takten.”

Problemen för vindkraften och den nedlagda kärnkraften innebär att det våras för den tyska kolkraften, det kraftslag som anses bidra mest till klimatförändringar.

Nu begär den tyska energijätten tillstånd att förlänga driften av brunkolsverken Neurath D och E för att säkra den tyska energiförsörjningen, rapporterar Energinyheter.

Läs även: De gröna i Tyskland ger tummen upp för kolkraft – säger nej till kärnkraft

Läs även: Tyskland förbereder nödsatsning på kolkraft – kärnkraft stängs som planerat

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag