Tyska regeringen överens – skrotar förslag om ”interneringsläger”

Angela Merkel är Tysklands förbundskansler. Foto: EPP
  • Fredag 6 jul 2018 2018-07-06
E-post 53

TYSKLAND Den tyska regeringskoalitionen nådde på torsdagen en överenskommelse om landets invandringspolitik efter en uppslitande konflikt som var nära att leda till koalitionens upplösning, rapporterar Deutsche Welle.

Den tyska regeringen består av tre partier med förbundskansler Angela Merkel i spetsen. Hon har nu kommit överens med sin inrikesminister Horst Seehofer, som har hotat att avgå om han inte får igenom sina krav på att migranter som redan är registrerade i ett annat EU-land ska nekas inträde till Tyskland.

Seehofer säger sig nu vara nöjd med den kompromiss man har kommit fram till. Den innebär att det ska gå snabbare att hantera asylansökningar enligt Dublinförordningen och skicka tillbaka migranter till det EU-land där de först registrerades.

Man har också kommit fram till att migranter ska granskas vid polisstationer längs gränsen och inte i särskilda ”transitcenter”. Enligt det socialdemokratiska regeringspartiet SPD riskerar sådana center att uppfattas som interneringsläger, skriver Eyewitness News.

På torsdagen mötte Angela Merkel också Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som har en minst sagt annorlunda syn på migrationsfrågan. Merkel beskrev Orbáns inställning som ”ett problem” och manade folk att behandla migranterna på ett humant sätt. Orbán svarade att det vore mer humant att stänga gränserna och därmed undanröja migranternas incitament att ta sig till Europa.

Läs även: Ungern inför höjd skatt för organisationer som förespråkar invandring

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag