UD om antisemitiska påståendet: ”Referensen gick förlorad i tolkningen”

UD påstår att delen om SKMA föll bort ur simultantolkningen. Foto: Faksimil Youtube samt regeringen.se
  • Tisdag 2 maj 2017 2017-05-02
E-post 111

STOCKHOLM Efter att Nyheter Idag uppmärksammat Margot Wallströms intervju med al Jazeera kommenterar nu UD saken på regeringens hemsida. I den kommentaren slår de fast att regeringen inte anser att Svenska kommittén mot antisemitism är en högerextrem grupp.

Tidigare under tisdagen berättade Nyheter Idag att utrikesminister Margot Wallström låtit sig intervjuas av Ahmed Mansour i den arabiska tv-kanalen al Jazeera. Där fick hon en frågeställning som påstod att Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, leder en högerextrem lobby.

– Den högerextrema lobbyn i Sverige, som leds av kommittén mot antisemitism, attackerade dig hårt. De krävde din avgång. Hur ser inflytandet ut för den högerextrema lobbyn i Sverige vad gäller påverkan av regeringen? frågade Mansour.

Påståendet att organisationer som SKMA arbetar med, eller företräder, en högerextrem lobby är antisemitisk i sig. Den bygger på idén att judar har en otillbörlig makt och inflytande över regeringar. Frågeställningen från Mansour ligger även i linje med en bok han författat som heter ”Judiska inflytandet på den amerikanska administrationen”.

Wallström reagerade aldrig på hur frågan var formulerad. Istället svarade hon generellt på hur regeringen arbetar med frågor om politisk extremism.

”Referensen gick förlorad i tolkningen”

Intervjun finns publicerad på Youtube och där hörs en röst simultantolka frågorna till Wallström. Det förefaller i klippet som att Wallström har en hörsnäcka där samma simultantolkning läses upp.

Men i ett uttalande från Utrikesdepartementet på regeringens hemsida påstås istället att just delen om SKMA föll bort ur tolkningen.

”Under en intervju med Al Jazeera i förra veckan fick utrikesministern frågan om regeringens syn på svensk extremhöger. Intervjun simultantolkades mellan arabiska och engelska. I frågan om extremhögern gjordes en referens till Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA). Den referensen gick förlorad i tolkningen och utrikesministern uppfattade inte att det var SKMA som åsyftades”, skriver regeringen.

Vidare ”motsätter” sig regeringen att SKMA, som arbetar mot antisemitism, skulle leda den ”högerextrema lobbyn”. Istället poängteras att regeringskansliet står i nära kontakt med SKMA.

”Regeringen motsätter sig påståendet att SKMA skulle ha något med extremhögern att göra. Regeringen anser inte att SKMA är en högerextrem grupp. SKMA gör ett viktigt arbete mot antisemitism, rasism och hat i samhället. Regeringen uppskattar deras arbete och regeringskansliet står i nära kontakt med SKMA”, fortsätter uttalandet.

Här är intervjun där UD menar att delen om SKMA ”föll bort” ur simultantolkningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag