UKIP-ledamot pressar minister: ”Om Tommy Robinson mördas eller skadas väntar åtal”

Nya protester hölls för Tommy Robinson i London. Foto: Youtube
  • Söndag 27 maj 2018 2018-05-27
E-post 1033

LONDON Protesterna för den politiske aktivisten Tommy Robinson fortsätter utanför premiärminister Theresa Mays residens på Downing Street. Nu trappar även nationalistiska oppositionspartiet UKIP upp pressen på regeringen.

I en skrivelse från UKIP:s före detta partiledare och nuvarande ledamot i det brittiska överhuset, Malcolm Lord Pearson, framgår det att Nationella Säkerhetsrådets Sajid Javid kommer att få stå till svars om något händer Tommy Robinson i fängelset.

”Om Tommy mördas eller skadas i fängelse kommer ett privat åtal att väckas mot Mr Javid i egenskap av medbrottsling, eller för tjänstefel i offentlig sektor”, förmedlar partiets nuvarande ledare Gerard Batten på Twitter.

Samtidigt fortsätter hundratals att stötta Robinson och protestera mot fängelsedomen, enligt Independent. Ett videoklipp visar hur de försöker storma avspärrningarna.

På Twitter gick även ett rykte viralt från ett anonymt konto om att Robinson attackerats av ett muslimskt gäng, och att han nu behandlas på fängelsets sjukvårdsavdelning. Tommy Robinsons team kände sig tvungna att bemöta det falska påståendet.

”Tommy är i säkerhet och rapporterna om att han blivit attackerad stämmer inte”, skriver de i en uppdatering på Facebook.


På hemsidan Change.org har ett upprop som yrkar på Tommy Robinsons frigivande laddats upp. För tillfället har över 280 000 människor skrivit under.

Robinson dömdes till 13 månaders fängelse för störande av allmän ordning av en blixtinkallad jourdomstol i fredags, då han livesände på Facebook utanför en grooming-rättegång i Leeds där flera inblandade var muslimer.

Han har tidigare dömts till tre månaders fängelse för domstolstrots, vilket omvandlades till en villkorlig dom på 18 månader, enligt Independent.

Tommy Robinson har länge varit en polariserande personlighet i Storbritannien, där hans anhängare har lyft fram honom som en förkämpe mot islamisering och politisk korrekthet. Medan hans kritiker hävdar att han sprider hat och är en demagog, särskilt har han blivit anklagad för att sprida rasism.

LÄS ÄVEN: Politiske aktivisten Tommy Robinson dömd till fängelse – media förbjuds rapportera om fallet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag