Undantagstillstånd i New Orleans på grund av översvämningshot

Foto: AP
Foto: AP
  • Fredag 11 aug 2017 2017-08-11
E-post 11

NEW ORLEANS Undantagstillstånd har utfärdats i New Orleans i delstaten Louisiana i USA på grund av att stadens pumpanläggningar som ska skydda den från översvämningar upphört att fungera. Det skriver AP.

Under helgen översvämmades delar av staden i ett kraftigt åskoväder eftersom pumparna inte fungerar som de ska. New Orleans, vars lägsta punkt ligger två meter under havsytan, är beroende av ett system av fördämningar och pumpstationer för att hålla vattenmassorna borta när det regnar.

Den infrastrukturen fungerade dåligt i flera år innan orkanen Katrina slog till 2005, flera fördämningar brast och stora delar av staden översvämmades. Hundratals människor omkom och flera miljarder dollar öronmärktes för att bygga ett nytt och förbättrat system som skulle undvika en liknande katastrof i framtiden.

Men systemet har fortsatt vara eftersatt och efter en brand i en kraftturbin som försörjer flera av pumpstationerna med elektricitet så har stadens kapacitet att pumpa bort vatten från New Orleans East Bank påverkats kraftigt. Och Louisianas guvernör John Bel Edwards valde under torsdagen att förklara undantagstillstånd för New Orleans med anledning av problemen med pumparna.

– Staden uppmanar invånarna i de drabbade områdena att vara uppmärksamma, flytta fordon till högre belägna platser och vidta nödvändiga åtgärder för att skydda sin egendom, sade han vid en pressträff.

Tidigare i veckan uppgav myndighetstalesmän att alla 24 pumpstationer fungerar som de ska, något som gett upphov till anklagelser om att man försökt föra allmänheten bakom ljuset om hur situationen egentligen ser ut.

– Det är oacceptabelt att allmänheten inte bara hållits oinformerad, man har dessutom blivit felinformerad om vårt pumpsystem i samband med översvämningen, sade LaToya Cantrell, medlem i New Orleans stadsråd under onsdagen.

Många oroar sig för att pumparna slutar fungera i augusti, då det är orkansäsong, vilket skulle kunna få katastrofala konsekvenser om en orkan drabbar New Orleans.

Flera ansvariga tjänstemän har antingen avgått, kommer avgå eller hotas få sparken med anledning av de felande pumpstationerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag