Ung man misshandlades på Sis-hem – personal vägrade vittna med hänvisning till sekretess
I februari förra året kom en ung man till ett Sis-hem, och attackerades samma dag av en annan intagen. Trots att personalen ingrep fortsatte attacken, och efteråt vägrade personalen peka ut gärningsmannen för polis med hänvisning till sekretess, rapporterar SVT Nyheter.
Förutom en kort redogörelse över händelsen ville personalen sedan inte medverka i polisens utredning.
– Det var en total oförståelse. Utifrån inhämtat övervakningsmaterial var det tydligt att de anställda som ingrep också hade bevittnat händelsen, men de ville inte bli hörda av polis på nytt och ville inte heller vittna under rättegången, uppger en källa som arbetat med utredningen till SVT och fortsätter:
– När vi förklarade vad vittnesplikten innebär, att tingsrätten kan döma ut vite om de inte kommer, sa de istället att de inte minns något.
När polisen vände sig till institutionens chefer fick man svaret att personalen inte kan tvingas vittna.
– Vi förklarade att genom att inte ha rutiner och inte låta sig höras av polis så accepterar man indirekt att de intagna blir utsatta för brott på Sis, som ju är en statlig myndighet som ska skydda ungdomarna. Sis blir en fristad för gärningsmännen att begå brott, säger SVT:s källa.
Trots motvilligheten så kallade åklagaren i fallet anställda till att vittna. I kortfattade vittnesmål pekade de ut den misstänkte 19-åringen, som dömdes till ytterligare ungdomsvård.
Han flyttades senare till ett annat Sis-hem, från vilket han rymde till en väntande bil under en övervakad promenad med två anställda. Han är fortfarande på fri fot.
Sis pressavdelning uppger i ett mejl till SVT att de inte kan kommentera varför personalen inte ville vittna och tillägger ”Rent generellt har Sis inga möjligheter att tvinga en enskild medarbetare att delta i en utredning eller vittna i en rättegång.”
Flera anställda på Sis-hem uppger till SVT Nyheter att det är de intagna som styr på hemmen.
– De starkaste blir ledare. Det är ganska vanligt att de har någon form av indrivningsverksamhet, att de andra ungdomarna får betala hyror och så vidare för att bo på sitt rum, säger en anställd på Johannisberg i Kalix.
En anställd menar att det bara är en tidsfråga innan någon blir dödad på ett svenskt Sis-hem.
– Det är bara en tidsfråga i den här takten och i den utvecklingen vi är i just nu.
Regeringen och Sverigedemokraterna har nyligen meddelat att man ska lägga ner Sis, för att från sommaren 2026 placera grovt kriminella 15-17-åringar på särskilda ungdomsfängelser.
Läs även: Yngling rymde från Sis-hem – polisen larmades via fax
Läs även: Personal på Sis-hem trodde rymlingar ”lekte kurragömma”
Läs även: Ungdomshem tar bort taggtråd – rymlingar kan skada sig