Personal på SiS-hem trodde rymlingar ”lekte kurragömma”

Bild: Annie Spratt/Unsplash
  • Måndag 9 okt 2023 2023-10-09
E-post 0

När två pojkar som misstänktes för grova våldsbrott rymde från SiS-hemmet Nereby i Bergsjön i Göteborg i maj i år trodde personalen att pojkarna ”lekte kurragömma”, rapporterar P4 Göteborg i Sveriges Radio som tagit del av Statens Institutionsstyrelses rapport om händelsen.

Enligt rapporten avvek en lärare från rutinen om att inte vara själv med de intagna, och gick ut på gården ensam med fyra pojkar. Två av dem lyckades därefter fly genom att klättra över ett staket.

En annan pojke misstänks för att ha hjälpt rymlingarna genom att lägga sig på en basketplan för att på så vis ”vilseleda medarbetare”.

Läs även: Ungdomshem tar bort taggtråd rymlingar kan skada sig

Efter vårens rymning satte Nereby upp taggtråd på sitt stängsel för att förhindra fler rymningar. Inom kort beslutade man sig emellertid för att ta bort taggtråden igen. Detta då framtida rymlingar riskerade att skada sig på taggtråden.

– Den främsta risken det är väl att någon riskerar att skada sig om man försöker klättra över staketet. Man kan skära sig, säger Anna Sandahl, ekonomi- och planeringsdirektör på Sis, till P4 Göteborg.

Läs även: Rymde från SiS-hem – misstänks för mord

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag