Ung Vänster i Malmö poserar med sovjetisk kommunistsymbol

Foto: Instagram/Twitter
  • Torsdag 7 mar 2019 2019-03-07
E-post 2853

MALMÖ Malmösektionen för Ung Vänster, Vänsterpartiets ungdomsförbund, hade årsmöte i februari. Efter mötet valde den nyvalda styrelsen att posera med den sovjetiska kommunistsymbolen Hammaren och skäran. Nu får både V och dess ungdomsförbund hård kritik. ”Glöm aldrig att Vänsterpartiet inte är ett parti som alla andra. De är och förblir diktaturvurmande kommunister”, skriver Benjamin Dousa, Muf-ordförande på Twitter.

Kommunistsymbolen Hammaren och skäran skapades under Oktoberrevolutionen i Ryssland och blev sedermera emblemet på flaggan för den sovjetiska diktaturen.

Symbolen dyker nu upp i samband med årsmötet för Ung Vänster i Malmö, något som Benjamin Dousa, ordförande för Moderaternas ungdomsförbund, var en av de första att uppmärksamma. Ung Vänster är Vänsterpartiets ungdomsförbund. Efter mötet poserade den nya styrelsen med en flagga med den sovjetiska symbolen.

 

Nyheter Idag har sökt Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot med frågor, bland annat för att få veta om Ung Vänsters medlemmar i Malmö riskerar uteslutning och om det är acceptabelt att använda symbolen inom ungdomsförbundet.

”Vi kommer inte svara på några frågor från nyheter idag”, skriver Henrik Malmrot i ett mejlsvar.

Läs mer: Fiona Fitzpatrick om sin kommunisthyllning på Pride: ”Det blev fel”

Ung Vänster i Malmös poserande med Hammaren och skäran har väckt reaktioner i sociala medier.

Här är Benjamin Dousas Twitterinlägg:

 

Moderaten Jonathan Bessou konstaterar luttrat att det inte kommer några reaktioner från moderpartiet på flaggan.

 

Reportern Fredrik Björkman är inte lika kategorisk. Han vill se en bred diskussion om lämpligheten i att använda Hammaren och skäran.

 

Pontus Persson konstaterar att det saknas historiekunskaper hos Ung Vänsterpolitikerna.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag