Universitet stängt efter hotfullt budskap

Foto: Lunds universitet
  • Måndag 12 okt 2015 2015-10-12
E-post 5

LUND Universitet i Lund håller stängt under måndagen efter att ett hotfullt budskap spridits i sociala medier. Budskapet är mycket likt det som spreds i samband med en skolmassaker i USA tidigare i månaden.

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare”

Så löd ett anonymt hot som under gårdagen spreds på mobilapplikationen Jodl. Det hotfulla budskapet påminner om det som spreds på internetforumet 4chan inför skolmassakern i den amerikanska delstaten Oregon för snart två veckor sedan. I stora drag handlar det om en direkt översättning av det hotet som hade följande ordalydelse:

”Some of you guys are alright. Don’t go to school tomorrow if you are in the northwest.
happening thread will be posted tomorrow morning
so long space robots

Rätt beslut

På bland annat internetforumet Flashback diskuterades igår kväll huruvida det var rätt av universitetet att ta hotet på allvar eller ej. Men polisen säger till Nyheter Idag att de anser att universitetsledningen agerade rätt.

– Vi hade under gårdagskvällen kontakt med universitetet och för att få ut budskapet tog man beslutet från universitets sida att stänga universitetet, säger Joakim Nyberg på polisen i Lund till Nyheter Idag.

– Jag tycker att det var ett riktigt beslut i det tidiga läge som det var, fortsätter han.

Enligt Lunds universitets hemsida gäller stängningen universitets samtliga campus, även de i Malmö och Helsingborg.

Ingen misstänkt

Polisen säger till Nyheter Idag att de ännu inte identifierat någon misstänkt gärningsman.

– Det är för tidigt att säga. Vi måste få tid att titta på detta ordentligt så får vi göra en närmare beskrivning längre fram, säger Nyberg.

Det hotfulla budskapet rubriceras som olaga hot och polisen samarbetar nu med Jodl för att försöka få tag på den som framförde hotet.

–Det är olaga hot mot dem som går på universitet, så det är rubricerat som olaga hot i nuläget. Sedan kan det omformuleras under utredningens gång, säger Nyberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag