Universitet tog bort Dostojevskij-kurs efter Rysslands invasion – backar efter kritik

Porträtt av Dostojevskij från 1872. Bild: Public Domain
  • Torsdag 3 mar 2022 2022-03-03
E-post 104

ITALIEN I kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina valde det italienska Universitetet i Milano-Bicocca att stoppa en kurs om den ryske författaren Fjodor Dostojevskij, med anledning av hans nationalitet. Efter omfattande kritik backar nu universitetet, rapporterar Newsweek.

Beslutet om att senarelägga kursen uppmärksammades under tisdagen efter att skribenten och kursföreståndaren Paolo Nori publicerat en video på Instagram.

I videon läser han upp ett mejl han uppger sig ha fått från universitetets ledning där de berättar för honom om beslutet att skjuta upp kursen om den ryske författaren eftersom man vill ”undvika en kontrovers”.

På Instagram riktar Nori kraftig kritik mot ledningens beslut.

– Jag förstår att det som händer i Ukraina är fruktansvärt, och jag känner för att gråta bara jag tänker på det. Men det som händer i Italien är löjligt, säger han enligt Newsweek.

Han fortsätter:

– Det är inte bara fel att vara en levande ryss i Italien idag, det är också fel att vara en död ryss som dömdes till döden 1849 för att han läste en förbjuden sak. Att ett italienskt universitet skulle förbjuda en kurs om en författare som Dostojevskij är otroligt.

Läs även: Tidigare försvarsministern: Utvisa ryska medborgare från Sverige

Efter videon får kursföreståndaren uppbackning från flera prominenta figurer. En av dem är Italiens forne premiärminister Matteo Renzi, som kallar universitets beslut att stoppa Dostojevskij-kursen på grund av presidents Putins aktioner för ”vansinne”.

”På universitetet behöver vi lärare, inte oförmögna byråkrater”, skriver han i en tweet under onsdagen.

Efter kritikstormen backar universitet från sitt beslut. I ett meddelande som skickades ut under onsdagen klargör man att kursen kommer att hållas som tänkt med det innehåll som man tidigare kommit överens om.

De skriver också att universitetets rektor kommer att träffa Nori för att reflektera över den uppkomna situationen.

Fjodor Dostojevskij

Fjodor Michajlovitj Dostojevskij föddes den 11 november 1821 i Moskva i tsardömet Ryssland.

1849 arresterades han efter att ha varit med i en socialistisk studiecirkel och fick därefter sitta åtta månader i fängelse i Sankt Petersburg innan han tillsammans med sina kamrater fördes till en avrättningsplats.

Efter att hela ceremonin före avrättningen ägt rum fick gruppen reda på att de hade benådats. Istället för döden fick de avtjäna sina straff i ett fångläger i Sibirien, där Dostojevskij spenderade fyra år.

Dostojevskij blev efter sin fångenskap djupt kristen och en stark anhängare till den rysk-ortodoxa kyrkan. Han räknas av många som en av tidernas största skönlitterära författare och hans kändare verk inkluderar bland annat Brott och Straff, Bröderna Karamazov och Idioten.

Dostojevskij avled 1881 i Sankt Petersburg, 59 år gammal.

Källa: Wikipedia

Läs även: Muhammed utelämnas i ny översättning av Dantes komedi

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag