Tidigare försvarsministern: Utvisa ryska medborgare från Sverige

Demonstration för Ukraina i Stockholm. Foto: Fredrik Andersson
  • Onsdag 2 mar 2022 2022-03-02
E-post

SVERIGE Mikael Odenberg, tidigare moderat försvarsminister och vd för Svenska kraftnät, tycker att Sverige bör utvisa ryska medborgare som svar på invasionen av Ukraina. Det säger han i en intervju för Kvartal.

– Hela den europeiska säkerhetsordningen är i spillror och världen kommer att se helt annorlunda ut efter den här konflikten, säger Odenberg, som var försvarsminister i Fredrik Reinfeldts regering 2006–2007.

– Det här är ett steg in i en ny värld, som tyvärr inte är till det bättre.

Odenberg förespråkar kraftfulla sanktioner mot Ryssland. Bland annat anser han att ryska medborgare som fått uppehållstillstånd i Sverige bör utvisas.

– Det är klart att vi inte ska skicka dissidenter i famnen på Putin, de får väl söka politisk asyl då. Men det är väldigt tveksamt att vi ska ha ryska studenter studerande vid de svenska lärosätena till exempel, i den här situationen, säger han.

Kvartal: Varför det, det skulle väl kunna vara framtidens demokrater som utbildas i Sverige?

– Ja, då kan de åka tillbaka hem och berätta vad det är som pågår, för det är stora delar av den ryska befolkningen som inte känner till det.

Läs även: Herman Lindqvist: ”Sveriges beslut att sända vapen är enastående bra”

Läs även: Så kan du hjälpa Ukrainas försvar – Nyheter Idag på plats vid gränsen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag