Uppehållstillstånd ska kunna återkallas på grund av brister i levnadssätt
Uppehållstillstånd ska kunna återkallas på grund av brister i levnadssätt, som bidragsfusk, skulder, brott som begåtts utomlands eller kopplingar till kriminella personer. Det är några av direktiven i en ny migrationsutredning som presenteras av regeringen och SD på en pressträff på tisdag morgon.
– En grundförutsättning för svensk migrationspolitik är att folk rättar sig efter rådande normer och lever på ett skötsamt och hederligt sätt. Utlänningars levnadssätt behöver ges större betydelse för rätten att vistas i Sverige, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard enligt TV4 Nyheterna.
Även yttranden som kan hota demokratin nämns, och den kampanj mot den svenska socialtjänsten som drivits av arabiskspråkiga medier i världen och stötts av exempelvis partiet Nyans lyfts som exempel.
– Den är systemhotande för Sverige och påverkar socialtjänstens möjlighet att ingripa för att hjälpa utsätta barn, säger Maria Malmer Stenergard enligt Expressen.
I Tidöavtalet används begreppet ”bristande vandel”, och prostitution och missbruk nämndes som exempel på det, vilket fick kritik.
– Det är problematiskt när man slänger in olika begrepp i vandelsprövningen som inte är brottsliga i Sverige – och då tänker jag främst på prostitution. Det är inte olagligt att sälja sex i Sverige i dag, sade Karin Gyllenring, grundare och advokat på Asylbyrån till Expressen i oktober förra året.
Prostitution finns emellertid inte med i direktiven för utredningen.
– Vi tar inte sikte på att man ska utvisa utsatta personer. Det handlar snarare om personer utsätter utsatta människor för brottslig verksamhet eller agerar på ett stötande sätt, säger Maria Malmer Stenergard.
Däremot finns en skrivelse om missbruk, men även här understryker Malmer Stenergard att det inte handlar om att utvisa utsatta personer.
– Men då ska man också ta hänsyn till substansberoende. Återigen, det handlar inte om utsatta människor. Det tar sikte på människor som lever på ett ohederligt sätt, säger hon.
På pressträffen medverkade förutom migrationsminister Maria Malmer Stenergard jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L), Ludvig Aspling (SD) och Torsten Elofsson (KD). Robert Schött, tidigare lagman i Sundsvalls tingsrätt, blir regeringens utredare.
Läs även: Regeringen vill få fler att återvandra