Regeringen vill få fler att återvandra

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 30 okt 2023 2023-10-30
E-post 0

Regeringen tillsätter en utredning för att få fler migranter att återvandra. Målet är att få personer som ”inte har integrerats i det svenska samhället, genom till exempel försörjning, språk och andra kulturella faktorer” att lämna landet, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

– Det finns många personer som lever i ett utanförskap och som vill integreras i det svenska samhället, de ska få den hjälp som behövs. Samtidigt finns det personer som bor i Sverige och som inte har kommit in i det svenska samhället, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard på en pressträff på torsdagen.

– För dem kan återvandring vara ett bra alternativ och en möjlighet att skapa sig en bättre tillvaro. Det är viktigt att de också erbjuds ett bra stöd, fortsätter hon.

Stöd till återvandring har funnits sedan 1984, och för närvarande kan de som frivilligt återvandrar beviljas stöd för resan samt få ett bidrag på max 40 000 kronor per familj.

Regeringens utredare ska bland annat kartlägga de insatser som finns på plats för att stimulera återvandring i Sverige och i jämförbara länder, exempelvis Danmark, för att se vilka lagstiftningsåtgärder, stödinsatser eller andra åtgärder som visat sig ge resultat, och ta fram förslag på vilka nivåer av ekonomiska stöd som är samhällsekonomiskt försvarbara för att få personer att återvandra.

Läs även: Migrationsverket inrättar återvändarcenter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag