Uppgift: Seriemördare och en kannibal – här är Putins rekryter till kriget

Foto: Kremlin.ru (CC BY 4.0)
  • Lördag 24 sep 2022 2022-09-24
E-post 136

Den senaste tidens rapporter från kriget i Ukraina har allt mer handlat om en lyckad ukrainsk motoffensiv där det krigsdrabbade landet bland annat återtagit nästan hela nordöstra regionen Kharkiv oblast. I samma veva som de ryska motgångarna rapporteras flera otäcka fångar – däribland seriemördare och en kannibal – ha värvats till Putins sida i kriget.

Det är Olga Romanova, grundare av människorättsorganisationen Russia Behind Bars och expert på det ryska fängelsesystemet, som berättar för The Daily Beast om Putins nya rekryter i kriget.

– Putins plan är att rekrytera åtminstone 50 000 fångar, säger hon till tidningen.

Läs även: Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Jevgenij Prigozjin – ledare av den paramilitära organisationen Wagnergruppen – har på senare tid åkt runt till olika fängelser i landet för värva fångar till kriget. Enligt Romanova har kampanjen riktat sig mot några av Rysslands värsta brottslingar.

Hon menar att Prigozjin, som själv är en ex-fånge, redan skickat fler än 3 000 fångar till Ukraina. Bland dessa återfinns ”seriemördare, rånare och en kannibal”, uppger Romanova.

Enligt Romanova fick hennes organisation – som bland annat ger juridiskt stöd till ryska fångar och ofta är i kontakt med deras anhöriga – redan i juni rapporter om intagna som rekryterats till kriget i Ukraina.

Den 3 september fick hennes team syn på en dömd man de tidigare hade arbetat med när medverkade som en krigsfånge i en video publicerad av ukrainska representanter. Fången ska enligt Romanova ha dömts till nio års fängelse innan han skickades till Ukraina och i videon uppges han berätta om hur han värvades av Wagnergruppen.

På Twitter sprids dessutom videor som sägs visa hur Jevgenij Prigozjin försöker värva nya rekryter till den paramilitära organisationen.

En advokat som jobbar för Russia Behind Bars, Ruslan Vakhapov, berättar att Wagnergruppen från början mestadels värvade brottslingar som dömts till mord eller dråp.

– Men nu tar deras fiskenät in allihopa, människoätare inkluderade. Hittills känner vi till ett fall av rekrytering bland
ryska kannibaler, säger han till The Daily Beast.

Både Vakhapov och Romanova säger att de sedan juni fått mängder med panikartade telefonsamtal från fångar och deras anhöriga som velat diskutera krigsrekrytering. Enligt dem har Prigozjin utlovat frihet i utbyte mot sex månaders tjänstgöring vid frontlinjen.

– Så gott som alla mördare vi har koll på har rekryterats och de dör som flugor i Ukraina. Av de 42 fångar som rekryterades till den första gruppen överlevde bara tre. Från den andra gruppen på 66 fångar återvände bara sex, däribland en som hade förlorat sin arm, säger Romanova.

I Ukraina har Prigozjins förband ofta refererats till som en ”armé av orcher och troll”.

– Genom att beväpna dessa troll och skicka psykfall och galningar till frontlinjen visar Putin på svagheten hos hans armé, som har gjort stora förluster, säger den ryske journalisten Anton Naumlyuk till The Daily Beast.

Läs även: Vidriga videon: Ukrainsk krigsfånge kastreras

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag