Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Bild: Faksimil Youtube
  • Onsdag 21 sep 2022 2022-09-21
E-post

Rysslands diktator Vladimir Putin anklagade väst för ”nukleär utpressning” i ett tal på onsdag morgon, där han även kom med ett förtäckt kärnvapenhot. Ryssland inleder nu en mobilisering av omkring 300 000 man till kriget i Ukraina, där Ryssland förlorat stora landområden under den ukrainska offensiven i September.

Under september har Ukraina haft stora framgångar i sin motoffensiv mot den ryska invasionsarmén, och befriat större delen av Kharkiv oblast i norra Ukraina.

Den ryska invasionen, som många trodde skulle sluta med en rysk seger inom några veckor, framstår allt mer som ett stort fiasko, och den ryska militära insatsen har på senare tid fått hård kritik av ryska nationalister.

Läs även: Putin jämför sanktionerna mot Ryssland med dreven mot J.K Rowling

På onsdag morgon höll Putin ett försenat tal till det ryska folket där han anklagade väst för ”nukleär utpressning” – samtidigt som han själv kom med ett förtäckt kärnvapenhot.

– Om vårt lands territoriella integritet hotas kommer vi använda alla tillgängliga medel för att försvara vårt folk – detta är inte en bluff, sade diktatorn, vars tal skulle hållits på tisdag kväll men av okänd anledning sköts upp till följande morgon.

I ett program på rysk stats-tv sade den ryska programledaren Olga Skabeyeva tidigare i veckan att Ryssland borde ha kärnvapenbombar London under drottning Elisabeth II:s begravning, eftersom många viktiga personer var på plats.

USA:s president Joe Biden har nyligen i en intervju med ”60 Minutes” på CBS varnat Putin för att använda massförstörelsevapen som kemiska vapen eller taktiska kärnvapen i kriget.

– Det kommer förändra kriget till något vi inte sett sedan andra världskriget, sade Biden.

Putins och hans försvarsminister Sergei Shoigu utlyste även en mobilisering, den första ryska mobiliseringen sedan andra världskriget, under talet på onsdag morgon.

Mobiliseringen innebär att Ryssland kan kalla in omkring 300 000 reservister till kriget i Ukraina. Putin underströk i sitt tal att det endast handlar om en delvis mobilisering, där enbart personer med tidigare militär erfarenhet kan komma att inkallas.

Shoigu påstod även att 5 397 ryska soldater dödats sedan invasionen inleddes, en siffra som ligger långt under motsvarande påståenden från Ukraina, som hävdar att omkring 55 000 ryska soldater dödats. Förra månaden uppskattade USA att Ryssland förlorat mellan 70 och 80 000 man i dödade och sårade.

Läs även: Putins hot mot oligarkerna: ”Avskum och förrädare”

Läs även: Här hyllas Putin på palestinskt bröllop: ”Öka dina attacker”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag