Uppgifter: Korsriddarfans nekas inträde till fotbolls-VM – ”Förolämpande mot muslimer”

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 25 nov 2022 2022-11-25
E-post 207

QATAR Engelska fotbollssupportrar klädda som korsriddare uppges ha nekats inträde till Englands VM-premiär mot Iran, rapporterar Daily Mail. Anledningen: deras kostymer anses vara ”förolämpande mot muslimer”.

I sociala medier sprids filmer som uppges visa hur två supportrar i riddarutstyrsel försöker komma in på arenan men hindras av säkerhetsvakterna.

Fansen var klädda i ringbrynja och hade varsin sköld med Sankt Georgskorset på ryggen, vilket inte ska ha fallit i god jord hos de qatariska myndigheterna.

Enligt uppgifter ska supportrarna ha eskorterats från arenan av fyra säkerhetsvakter kort innan avspark.

Bland engelska supportrar har det varit ett återkommande tema att klä sig som en korsriddare till landslagets VM-matcher. Men i årets VM ser den traditionen ut att brytas och fans klädda som korsriddare kan mycket väl uppleva en liknande behandling i fredagens match mot USA, skriver Daily Mail.

Det internationella fotbollsförbundet FIFA säger att utstyrseln kan uppfattas som stötande och därför bör undvikas.

– Korsriddarkostymer kan i den arabiska kontexten vara förolämpande mot muslimer. Det är därför som kollegor som jobbar mot diskriminering bad supportrar att bära saker ut och in eller byta klädsel, säger FIFA enligt Daily Mail.

Några engelska supportrar har emellertid påpekat att ett saudiarabiskt fan tilläts vifta med en äkta sabel bland firande supportrar utanför arenan efter hans lands överraskande seger mot Argentina.

Till TalkTV säger en av de engelska korsriddarna att Qatar inte inser att det är fansen som gör fotboll.

– Vad de inte förstår på platser som Qatar är att fansen är essensen av spelet. Vi är vad som gör fotboll, säger supportern.

Läs även: Qatar bjuder in hatpredikant under fotbolls-vm

Läs även: Reporter utsattes för ficktjuv – fick välja gärningsmannens straff

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag