Qatar bjuder in hatpredikant under fotbolls-vm

Bild: Fars Media Corporation/CC BY 4.0/maapu/CC BY 2.0
  • Måndag 21 nov 2022 2022-11-21
E-post

Den muslimska hatpredikanten och tv-stjärnan Zakir Naik har bjudits in av Qatar för ett hålla föreläsningar om islam, rapporterar indiska Firstpost

Naik är ursprungligen från Indien, där hans organisation Islamic Research Foundation förbjöds år 2016 för att den uppmuntrande ”känslor av fiendskap, hat och illvilja mellan olika religiösa grupper”.

Efter att Indiska myndigheter åtalde Naik för penningtvätt flydde han till Malaysia där han varit bosatt sedan 2017. Han har emellertid förbjudits från att tala offentligt i Malaysia för att skydda ”den nationella säkerheten”, och har utretts för att ha försökt provocera hinduiska och kinesiska minoriteter i det muslimska landet.

Naik driver det islamistiska tv-bolaget Peace TV, som är ett av världens största religiösa tv-bolag. Peace TV är förbjudet i Indien, Bangladesh, Kanada, Sri Lanka och Storbritannien.

Fotbolls-VM i Qatar inleddes på söndagen, och arrangörslandet har bland annat fått kritik för hur gästarbetare behandlats under bygget av landets fotbollsarenor och för att landet plötsligt förbjöd alkohol på arenorna trots att öljätten Budweiser sponsrar turneringen.

Flera fotbollslandslag planerade att bära ett rengbågsarmband i protest mot hur Qatar behandlar homosexuella, men FIFA har hotat med att gult kort kommer tilldelas spelare som bär ett icke godkänt armband.

Inför måndagens match mot England valde Irans landslag att hålla tyst under nationalsången i protest mot sin egen islamistiska regim.

Läs även: Muslimsk hatstorm mot svenskt gaypar – påstås ha adopterat muslimskt barn

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag