Uppgifter: Vrålade ”Allahu akbar” när han högg sitt offer

Tamim Sultani Foto: Facebook
  • Fredag 5 mar 2021 2021-03-05
E-post 2439

VETLANDA Tamim Sultani skrek ”Allahu akbar” när han högg ett av sina offer i Vetlanda på onsdagen. Det uppger journalisten Joakim Lamotte som talat med ett av offren.

Det var på onsdagen som afghanske Tamim Sultani misstänks att med en lång kniv attackerat sju personer, alla män, på olika platser i Vetlanda. Flera fick livshotande skador.

Journalisten Joakim Lamotte berättar i ett Facebookinlägg att han intervjuat ett av brottsoffren som berättar att Sultani vrålade ”Allahu akbar” innan han högg kniven i honom.

Allahu akbar är arabiska och betyder ”Gud är större”. Ett uttryck vanligt inom islam och som även används av muslimska terrorister vid attacker.

”[…]mannen är mycket tagen och börjar gråta flera gånger under vårt samtal. Han vet inte hur han någonsin kommer att kunna våga gå på gator och torg igen, samtidigt som han är tacksam över att han lever. Han uttrycker också missnöje mot våra politiker som, enligt honom, bär ansvar för att ha skapat det här otrygga samhället”, skriver Lamotte.

– Hur ska vi göra för att folk skall förstå? Varför blundar politikerna för problemen? Måste de själva råka ut för något innan de tar situationen på allvar, säger mannen till Lamotte.

Tamim Sultani saknar uppehållstillstånd, det gick ut i november. Eftersom hans ansökan att få förlängning fortfarande prövas befann han sig lagligt i Sverige.

Stefan Löfven sade under en pressträff på torsdagen att Vetlandaattackerna inte är en migrationsfråga.

– Sen är inte det här en migrationsfråga som SD vill göra det till, sade Löfven som också uppgav att regeringskansliet har en ”nära dialog” med polisen och säkerhetspolisen om utredningen.

– Det finns också initiala uppgifter i utredningen som polisen bedömer att  man bör också titta på terrorism motivet, sade Mikael Damberg, inrikes minister, på samma pressträff.

Någon uppgift om att Sultani skrikit ”Allahu akbar” gavs inte på Löfvens och Dambergs pressträff.

Nyheter Idag söker åklagaren.

Läs hela Joakim Lamottes inlägg här:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag