USA:s nya futuristiska jagare av Zumwalt-klass har tagit till vågorna

Här ligger hon i hamn. Foto: US Navy
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 79

USA Den ser ut som något direkt ur en science fiction-film, och den är designad för att använda vapen som inte ens är uppfunna ännu. Kommendören heter dessutom James Kirk.

Det första som slår en med Zumwalt är att skrovet lutar inåt istället för utåt. Designen är inte helt ny, utan var populär ett tag i slutet av 1800-talet, men övergavs efter att alltför många skepp sjunkit. Nu hoppas man ha löst problemen med fartygformens sjöduglighet, och just nu testar amerikanska flottan Zumwalt för första gången på öppen sjö. Fördelen med det ovanligt formade skrovet skall vara dels att det erbjuder mindre träffyta, dels blir mindre synligt på radar.

Men Zumwalt är ett steg framåt inte bara vad gäller utsidan. De vanligaste jagarna i USA:s flotta är av Arleigh Burke-klass och har en besättning på 250 personer. Med Zumwalt-klassen har man automatiserat många av sysslorna och har en besättning på bara 154 personer, vilket sänker kostnaderna för att ha skeppen i aktivt bruk. Under huven kan Zumwalt generera en hel del kräm, uppåt 80 megawatt, och det är här framtidens vapen kommer in i bilden.

Inom science fiction är idén om ”railguns”, det vill säga kanoner och projektilvapen som skippar krutet och istället använder elektromagnetism för att accelerera projektilerna framåt, inte ny. Amerikanske flottan arbetar med att utveckla dessa vapen på riktigt, och då krävs ett skepp som Zumwalt för att kunna avfyra dem. Den andra vapentyp som planeras för och som kräver god tillgång till energi är laservapen. Dessa är främst till för att detonera fiendemissiler innan de nått sitt mål, och inom den amerikanska militären har man jobbat länge med detta.

Ännu är det för tidigt att säga om Zumwalt-klassen kommer att bli nästa generations jagare eller om det blir en gigantisk flopp. I videon nedan ses i alla fall Zumwalt inte sjunka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag