UT: Palestiniern Feras Alnadim utvisas efter synagoge-attack

Foto: Polisen
  • Tisdag 19 feb 2019 2019-02-19
E-post 5086

GÖTEBORG Tingsrätten dömde honom till två års fängelse och utvisning för för brandattacken mot judiska församlingen i Göteborg – men hovrätten rev upp utvisningsbeslutet. Nu har Högsta domstolen slutligen beslutat att palestiniern Feras Alnadim ska utvisas.

Kvällen den 9 december 2017 utsattes judiska församlingens synagoga i Göteborg för en attack av ett tiotal personer, som kastade brandbomber på både synagogan och parkerade bilar utanför. Med hjälp av övervakningsfilmer, fynd på brottsplatsen och analys av de misstänktas mobiltrafik kunde åklagare Stina Lundqvist få en fällande dom för tre personer i tingsrätten.

Tingsrätten beslutade också att en av männen, palestiniern Feras Alnadim, skulle utvisas. Enligt Migrationsverket förelåg det inget hinder för utvisning.

Läs mer: Judehatet räddar brandbombaren från utvisning: ”Klart det känns stötande”

I hovrätten för västra Sverige revs utvisningsbeslutet för Alnadim upp med hänvisning till att han dömts för ett antisemitiskt hatbrott och Israel skulle kunna tänkas ha ett ”intresse” i Alnadim om han utvisades.

Ur hovrättsdomen:

”Med hänsyn till Israels eventuella intresse i saken och till den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena anser hovrätten att det finns skälig anledning att befara att Feras Alnadims grundläggande mänskliga rättigheter inte skulle vara tryggade om han utvisas till Palestina.”

Nu fastslår Högsta domstolen, HD, utvisningen av Alnadim. Han utvisas i tio år. I domen skriver HD:

”De rapporter från Utrikesdepartementet om Israel och Palestina som mannen har åberopat ger inte stöd för att det finns en till honom kopplad, individualiserad risk att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.”

HD meddelar också att fängelsestraffet på två år står kvar.

”Mannen saknar närmare anknytning till Sverige och kan därmed inte på grund av utvisningen anses lida men som bör påverka straffmätningen. Fängelsestraffet på två år ska därför stå fast.”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag