Utlänning åtalas för våldtäkt på funktionshindrad flicka

Genrebild.
  • Fredag 24 apr 2020 2020-04-24
E-post 4967

TROLLHÄTTAN En man har åtalats för att ha våldtagit och köpt sex av en 15-årig funktionshindrad flicka. Mannen har sökt asyl i Sverige men fått avslag och utvisningsbeslut.

Enligt åtalet har mannen, som är medborgare i Kosovo, förmått flickan att ha sex med honom mot ersättning om 200 kronor och cigaretter. Det ska ha skett vid två tillfällen i september i Trollhättan – den ena gången i en skog och den andra gången inomhus på en närliggande adress.

Mannen misstänks även ha våldtagit flickan. Enligt åtalet ska han då ha använt våld och hållit fast henne, samt ”otillbörligt utnyttjat att [flickan] på grund av sitt funktionshinder samt att övergreppet ägde rum på kvällen i en skog befunnit sig i en särskilt utsatt situation”.

Åklagaren Alexandra Östberg Giraldo uppger att mannen och flickan hade fått kontakt med varandra på nätet innan de träffades i verkligheten.

I förhör vidgår mannen delar av händelseförloppet men förnekar brott. Enligt åklagaren påstår mannen bland annat att han inte visste hur gammal flickan var, och att våldtäkten i själva verket var ett frivilligt samlag.

Åklagaren yrkar på att mannen utvisas och förbjuds att återvända under tio år.

– Längden på återreseförbudet är beroende på straffvärdet helt enkelt, säger Alexandra Östberg Giraldo.

Enligt ett yttrande från Migrationsverket har mannen sökt asyl i Sverige men fått avslag och utvisningsbeslut. I december 2015 vann beslutet laga kraft och i juni 2016 fick Polisen utvisningsärendet på sitt bord.

Om mannen sedan lämnade landet frivilligt eller med tvång framkommer inte i yttrandet. Enligt åtalet var han i varje fall i Sverige i september 2019.

Läs även: Våldtäktsman får halverat straff och släpps fri – åldern sänks efter beslut i HD

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag