Utvisade afghaner tillbaka i Sverige med evakueringsflyg

Genrebild. Foto: Jason Peper (CC BY-SA 2.0)
  • Torsdag 26 aug 2021 2021-08-26
E-post 2220

SVERIGE Två personer som tidigare utvisats till Afghanistan har kommit tillbaka till Sverige med ett evakueringsflyg, rapporterar TV4 Nyheterna. Personerna är nu anhållna för att ha brutit mot sitt återreseförbud.

Enligt TV4 var det på onsdagen som de två personerna kom till Arlanda med ett av UD:s evakueringsplan från Kabul i Afghanistan.

När de kom till Sverige gjordes en identitetskontroll av gränspolisen. Det visade sig då att de tidigare har dömts för brott i Sverige och utvisats. Genom att de återvände till Sverige bröt de mot sitt återreseförbud. Personerna greps och har sedermera anhållits.

Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind vill inte berätta vad de två har dömts för.

– Jag kommer inte gå in på detaljer om de här personerna. De har dömts för brott i Sverige. De har också avtjänat straffet i Sverige, men sedan har de ju också dömts till utvisning och återreseförbud ett antal år framöver, säger hon till TV4.

Det är oklart varför de två personerna släpptes ombord på planet.

– Jag tror att alla som har sett bilderna från Kabul och flygplatsen där kan förstå att situationen inte är helt enkel när det gäller att bedriva gränskontroll där nere, säger Carina Skagerlind.

Enligt TV4:s reporter kan personerna inte skickas tillbaka till Afghanistan i den situation som råder där i nuläget.

TV4 Nyheterna har sökt utrikesminister Ann Linde (S), men hon vill inte kommentera saken.

Läs även: C-veteranen går till KD – riktar kritik mot sitt förra parti

Läs även: Morgan Johansson efter Brå-rapporten: ”Kan finnas kulturella skillnader”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag