Våg av personrån i Örebro – polisen: ”Märk dina kläder”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 3 jul 2020 2020-07-03
E-post

ÖREBRO ”Märk dina kläder och andra ägodelar så att du med säkerhet kan säga att du ägaren.” Det rådet ger polisen i Örebro län till folk med anledning av att personrånen ökat kraftigt.
– Det det handlar om i stort är ju att kriminella har dåligt med pengar och de behöver pengar för att köpa droger, säger polisens presstalesperson.

Sedan början av juni har Kumla drabbats av en rad äldrerån, skriver polisen i Örebro län på sin Facebooksida. En ensam gärningsman har ryckt halssmycken av äldre personer. Det har skett dagtid, utomhus eller i trapphus i centrala Kumla.

”Vi vill uppmana äldre personer att vara lite extra vaksamma på sin omgivning och gärna ha med sig sällskap”, skriver polisen.

På torsdagen vid lunchtid skedde ett sådant rån där en kvinna rånades på sin halskedja i hissen på ett äldreboende. Rånaren ska ha följt henne från en butik.

På onsdagen inträffade ett liknande rån några mil därifrån, i Skebäck i Örebro. Där blev en nästan hundraårig dam på ett äldreboende avsliten sina guldsmycken av en man som tog sig in genom ett fönster. Kvinnan uppges ha blivit mycket skärrad.

Polisen skriver att antalet personrån har ökat kraftigt i Örebro under den senaste tiden. Gärningsmännen uppges ofta slå till i de centrala stadsdelarna på kvällstid. De är mellan 18 och 25 år, agerar ofta tillsammans och riktar in sig på smycken, klockor, mobiltelefoner, airpods-hörlurar och märkeskläder.

Polisen uppmanar folk att vara extra uppmärksamma på sin omgivning när de är ute på kvällen, och gärna gå i sällskap. Man ska helst också vara nykter – då minskar risken att bli rånad.

”Märk dina kläder och andra ägodelar så att du med säkerhet kan säga att du ägaren”, skriver polisen.

När polisen lämnar ut signalement i dessa fall är det i regel vaga uppgifter om klädsel och ålder. Presstalespersonen Kenneth Johannesson förklarar att man inte går ut med signalement som kan påverka utredningen.

– Det finns ju en gruppering, om jag ska kalla dem för missbrukare, som har dåligt med pengar. Därav blir det fler och fler personrån båda mot äldre och även yngre i länet, säger Johannesson.

– Det det handlar om i stort är ju att kriminella har dåligt med pengar och de behöver pengar för att köpa droger. Det är ju svaga människor som begår de här brotten som ger sig på någon som de vet att de kan betvinga.

Läs även: Afghaner i knivbråk i Kungsträdgården – en död

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag