Van der Heeg: Därför protesterar gula västar i Ungern

Protester i Ungern Foto: Flickr
  • Torsdag 20 Dec 2018 2018-12-20
E-post 332

KRÖNIKA Tusentals har samlats för demonstrationer mot Viktor Orbán i Budapest de senaste dagarna. Protestanterna kommer från flera olika politiska läger och en del bär gula västar – som i Frankrike. Men vad beror protesterna på och hur kommer det att sluta? Erik van der Heeg skriver om situationen i Ungern.

Vad är det egentligen som händer i Ungern?

Sedan ett par dagar domineras nyhetsrapporteringen från detta land av bilder på stora manifestationer mot premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz – och protesterna tycks bara öka i intensitet och storlek. I tisdags samlades inte mindre än 15 000 personer på Budapests gator och torg för att demonstrera.

Den tändande gnistan var den nya arbetstidslagen som klubbades igenom i parlamentet i förra veckan – av kritikerna kallad ”slavlagen”. Den stipulerar att den övertid som en arbetsgivare har rätt att kräva från sina anställda höjs från 250 timmar per år till 400, samt att arbetsgivaren i vissa fall kan hålla inne med ersättningen i tre år, istället för de tolv månader som gällde tidigare.

Denna anmärkningsvärda försämring är ett närmast desperat försök från regeringen att komma till rätta med den gigantiska bristen på arbetskraft i den ungerska tillverkningsindustrin. Till skillnad från i Sverige går ungersk ekonomi – faktiskt – som en Tesla. Det förmånliga skattesystemet och den utbildade arbetskraften har fått många europeiska företag – framför allt inom bilindustrin – att anlita ungerska underleverantörer.

Bli PLUS-medlem och läs Erik van der Heegs hela analys av situationen i Ungern.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag