Van der Heeg: Därför surfar vi lesbisk porr

Foto: Pornhub/Privat
 • Onsdag 2 jan 2019 2019-01-02
E-post

Pornhub har släppt sin årliga statistik och den visar att lesbisk porr i vanlig ordning är den populäraste kategorin – och framförallt bland kvinnor. Om identifikation och att fokus i lesbisk porr ligger på kvinnlig njutning skriver Erik van der Heeg som botaniserat i Pornhubs statistik. Han konstaterar också att kriminologen Nina Rungs teorier om porr får dåligt stöd i Pornhubs statistik.

Ett nytt år brukar signaleras genom att den kanadensiska porrportalen Pornhub släpper sin statistik över vilka sökvanor som varit de mest populära under året som gått. Pornhub är världens största webbplats för gratis delning av pornografiskt material och de 92 miljonerna individuella sökningar som sker på sajten varje dag säger oss därför något om vilka sexuella preferenser som råder både globalt och nationellt.

Sverige är som vanligt ett av toppländerna – vi ligger på plats 17 när det gäller det totala antalet besökare, trots att vi bara ligger på plats 85 befolkningsmässigt bland världens 230 stater.

Topp tre utgörs av USA, Storbritannien och Indien. Att Kina inte ligger högre upp har sin förklaring av de omfattande brandväggar som det kommunistiska jätteriket har inrättat för att förhindra befolkningens tillgång till icke önskvärda sajter.

Betyder Sveriges höga position att vi skulle vara särskilt sexfixerade just i vårt land? Nej, knappast. Siffrorna representerar snarast vår höga internetanvändning generellt och vårt utbyggda bredband. Hade man gjort en liknande lista över sökningar på exempelvis matrecept, så hade Sverige legat i toppen även där.

Vad är det då som folk söker på? Finns det nationella, kulturella eller regionala skillnader? Har det skett några förändringar i sökmönstren över tid, sedan Pornhub började presentera sin statistik för fem år sedan? Både ja och nej. På ytan tycks det finnas stora skillnader, men går man ned lite djupare i materialet slås man faktiskt av de sexuella preferensernas anmärkningsvärda stabilitet.

De tio kategorier som toppar sökningarna år efter år är enligt 2018 års ranking de följande:

Tio topp sökord på Pornhub 2018
 1. Lesbian
 2. Japanese
 3. MILF
 4. Ebony
 5. Hentai
 6. Anal
 7. Mature
 8. Threesome
 9. Big tits
 10. Big dick

Här har bara mindre förändringar ägt rum sedan föregående år, nämligen att ”Japanese” hoppat upp tre placeringar, samt att ”Threesome” och ”Big tits” bytt plats på listan. Mycket av detta kan förklaras av demografiska, genusrelaterade och infrastrukturella orsaker.

Bli PLUS-medlem och läs resten av Erik van der Heegs artikel.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag