Vänstern rasar när ETC-skribent och kärnkraftsmotståndare petas från Vattenfalls styrelse
Tomas Kåberger, kärnkraftskritiker och ledarskribent för vänstertidningen Dagens ETC, petas från det statligt ägda bolaget Vattenfalls styrelse efter krav från Sverigedemokraterna. Det får delar inom vänstern att rasa. ”De politiska utrensningarna pågår”, skriver Stefan Löfvens tidigare talskrivare Daniel Swedin på Twitter.
– Regeringens ambition är att Vattenfall i framtiden ska spela en viktig roll för att Sverige återigen kan få en stabil, robust och planerbar elförsörjning. Därför nominerar regeringen en styrelse med tre nya ledamöter för att stärka bolagets förutsättningar, rusta Vattenfall som bolag och ta viktiga steg för mer kärnkraft, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.
Läs även: Experten: Här är de politiska beslut som ledde till nedlagd kärnkraft
De tre nya ledamöter som nominerats inför bolagets årsstämma den 26 april är Ingemar Enkvist, Per Lindberg och Carola Puusteli. Regeringens nya inriktning märks bland annat i nomineringen av Enkvist, som har en doktorsexamen i Nuclear Chemstry och tidigare varit vd för World Association of Nuclear Operators.
Utöver de nya namnen har fem ledamöter nominerats för omval. Bland dem finns inte Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten och professor i industriell energipolicy vid Chalmers universitet.
Kåberger är en välkänd kärnkraftsmotståndare som varit kritisk till utbyggnad av ny kärnkraft.
På senare år har han dessutom agerat ledarskribent för vänstertidningen Dagens ETC där han vid flera tillfällen gett uttryck för denna åsikt. Bland annat i en text med rubriken ”Kan vi äntligen slippa konservativt tjat om ’stabiliteten’?” som publicerades på måndagen, samma dag som regeringens pressmeddelande gick ut.
”Mer politiska utrensningar”
Formellt sett är det regeringen som står för nomineringen till styrelserna för de statligt ägda bolagen. Samarbetspartiet Sverigedemokraterna medger dock att man i det här fallet haft ett finger med i spelet.
”Det har skett en dialog mellan regeringspartierna inom ramarna för statsrådsgruppen och vår syn på styrningen av bolaget har varit tydlig – de ska möjliggöra ny kärnkraft. Jag vill inte gå in fullt ut på namnfrågorna men kan säga att vi lämnat önskemål på tillskott och varit tydliga med att Kåberger bör strykas”, skriver ordföranden för näringsutskottet Tobias Andersson (SD) i ett sms till Svenska Dagbladet.
Läs även: Därför vill SD återstarta Ringhals 1: ”Finns ingen annan åtgärd som kan få så mycket effekt”
Petningen av Kåberger väcker känslor inom delar av vänstern. Däribland hos den tidigare V-ledaren Jonas Sjöstedt, som beskriver Kåberger som ”en av Sveriges mest kompetenta experter på området”.
Det här är en politisk utrensning efter krav från SD.
Kåberger är en av Sveriges mest kompetenta experter på området. Han argumenterar alltid sakligt och med fakta, vilket vår blåbruna regering tydligen inte kan hantera. https://t.co/Kb3JHvVmJa— Jonas Sjöstedt (@jsjostedt) April 4, 2023
Daniel Swedin, föräldraledig politisk redaktör för LO-tidningen Arbetet som även jobbat som den tidigare statsministern Stefan Löfvens talskrivare, är också kritisk.
De politiska utrensningarna pågår.
Men vilken jävla skräck att som seriös person få ett uppdrag i staten för att vettvillingarna i SD fått för sig att man ska föra deras talan https://t.co/tAAYRXdAGd
— Daniel Swedin (@danielswedin) April 3, 2023
Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg stämmer in.
Mer politiska utrensningar.
Ni fattar att detta bara kommer bli värre va?
SD tänker inte acceptera principen om att folk ska tillsättas utifrån förtjänst och skicklighet.
Har bara börjat. https://t.co/y7fTKP5rbK
— Anders Lindberg (@anderslindberg) April 3, 2023
Lindberg får emellertid mothugg från Niklas Nordström, tidigare förbundsordförande för SSU, som inte ser något konstigt med regeringens beslut.
Kåberger är motståndare till kärnkraft. Vattenfall ska bygga ny kärnkraft. Regeringen föreslår den styrelse som man bäst bedömer kan driva bolaget i linje med ägarens önskemål. Inget konstigt med det. Tror vi tjänar på att inte tala om utrensningar.
— Niklas Nordström (@NiklasNordstrm6) April 3, 2023
Inom högern är folk desto mer positiva.
En härlig dag för svensk kärnkraft med ny styrelse i statliga Vattenfall AB!
In med Ingemar Engkvist, Per Lindberg och Carola Puusteli – pro kärnkraftpersoner.
Ut med Thomas Kåberger – anti kärnkraftperson.
En bra dag för svensk kärnkraft!https://t.co/XDEQ2CSkjs#svpol
— Andreas Adolfson Ⓜ️ (@AddeAdolfson) April 3, 2023
En nödvändig korrigering av MP:s otillbörliga aktivism. Hade dock helst sett kraftslagsneutrala ersättare. pic.twitter.com/HwD6fpZXsS
— Henrik Jönsson (@jonsson_henrik) April 3, 2023
”Regeringen bestämmer”
I ett mejl till Svenska Dagbladet skriver Kåberger att han hade velat sitta kvar i Vattenfalls styrelse. Utöver det har han inget att tillägga.
”Inget att prata om. Regeringen bestämmer”, skriver han till SvD.
Vid sidan av Kåberger får också Viktoria Bergman, som bland annat varit verksam som kommunikations- och hållbarhetschef på Eon Nordic, lämna Vattenfalls styrelse.
Både Kåberger och Bergman valdes in i styrelsen när den rödgröna regeringen satt vid makten 2015. Miljöpartiets språkrör Per Bolund, som då var Sveriges finansmarknadsminister, är kritisk till regeringens rockad och säger att enbart ideologi inte bör styra företagets inriktning.
– Man måste ha en styrelse som har den bästa kompetensen inom många energislag. Att bara styra det mot kärnkraft är ett enormt risktagande, säger han till SvD.
Läs även: Svenskar allt mer positiva till kärnkraft
Läs även: Vattenfall vill utreda ny kärnkraft: ”Mycket glädjande”