Vattenfall vill utreda ny kärnkraft: ”Mycket glädjande”

Bild: Hamid Ershad Sarabi/CC BY-SA 4.0/Public domain
  • Torsdag 26 jan 2023 2023-01-26
E-post

Statliga Vattenfall har lämnat in en ansökan till Svenska kraftnät om en utredning av ny kärnkraft vid Ringhals. Målet är att den nya anläggning ska anslutas till elnätet år 2032, rapporterar Aftonbladet.

– Jag säger främst att det är mycket glädjande, det är mycket bra att man planerar för ny kärnkraft i Sverige. Vi måste bygga ut elproduktionen väldigt kraftigt, framför allt i södra Sverige, för att möta det elbehov vi har men också för klimatets skull, säger klimatminister Romina Pourmokthari till tidningen.

Läs även: Kristersson: Sverige behöver minst två kärnkraftsreaktorer till

De nya reaktorerna har en möjlig kapacitet på 2 800 megawatt, vilket är betydligt större än effekten hos de båda kvarvarande reaktorerna i Ringhals.

– Om de har ansökt om att få ansluta 2800 megawatt så antyder det att de har tänkt sig två stora reaktorer. Det är en stor anläggning och det är inte så konstigt att man funderar på stora reaktorer, det finns ju skalfördelar med det, säger Romina Pourmokthari.

Desirée Comstedt, chef för affärsutveckling vid Vattenfall, att ansökan enbart är en del av en förstudie, och inte innebär att Vattenfall tagit något investeringsbeslut eller startat något formellt projekt.

– Den ansökan som vi har skickat in ger Svenska kraftnät möjlighet att utreda och redovisa för att ansluta planerbar produktion till Ringhals. Utan ansökan kan inte de inte komma igång och göra den här typen av utredningar. Ska vi ha kärnkraft någon gång i början av 2030-talet är det viktigt att vi får in det här i tid, säger hon till Aftonbladet.

Romina Pourmokthari, som inte pratat med Vattenfall om projektet, menar att ansökan visar att regeringens kärnkraftsvänliga politik börjat ge resultat.

– Regeringen måste göra allt vi kan för att bidra. Att Vattenfall kommer in med den här ansökan betyder väl att vi har bidragit till att förbättra de förutsättningar som finns för att bygga ny kärnkraft helt enkelt.

Läs även: Var femte kommun öppnar för att bygga ny kärnkraft

Läs även: Regeringen öppnar för mer kärnkraft – ”tittar på” frågan om återstart av Ringhals

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag