Vänstervrede när SVT kritiserar transvården
Nu rasar vänstern mot SVT, som sänt dokumentärserien ”Transkriget” som kritiskt granskar den svenska transvården. I serien får flera personer som ångrar sin könskorrigering komma till tals, liksom experter som är kritiska till att ge barn hormonbehandlingar utan evidens. Enligt flera vänsterprofiler ägnar sig emellertid SVT åt ”konspiratorisk anti-trans-propaganda”, och ger ”sig ut i krig mot barn och ungdomar med könsikongruens”.
SVT har sänt dokumentärserien ”Transkriget” i tre avsnitt som kritiskt granskar den svenska transvården, där barn får pubertetsstoppande hormoner utskrivet trots att experter slagit fast att behandlingen saknar vetenskapligt stöd och kan vara direkt skadlig för patienten.
Föräldrar till barn så unga som tre till fyra år gamla ska ha sökt vård för sina transbarn enligt serien, som tar upp flera exempel på personer som genomgått könskorrigering men numera ångrar ingreppet.
En av dem är Mikael Kruse, som under uppväxten upplevde sig obekväm i sin kropp. Men enligt Mikael var det först när han kom i kontakt med transvården som könsdysforin fick fäste och han bestämde sig för att förändra sin kropp.
– När det började så var det en utveckling som skedde över tid. Men det ledde fram till att jag till slut trodde att jag var kvinna och tänkte på det, och var helt övertygad om det. För mig var det ju det slutgiltiga svaret på varför det var fel på mig så som jag hade upplevt det i alla mina år, berättar Mikael för SVT.
Efter sju års hormonbehandling, med biverkningar som anemi och indikationer på nedsatt fertilitet, trappade Mikael ner på medicinen och började må bättre.
Nu ville han utreda andra möjliga orsaker till sin problematik, och fick snart diagnoserna autism och add, vilket han idag ser som en förklaring till sitt sökande efter identitet. Han är besviken på transvården och önskar att man utrett andra förklaringar till hans problematik tidigare.
– Jag hade önskat att de varit mer motstridiga. Det som hände mig var att jag sattes i en samtalsgrupp där vi kunde bekräfta varandras perspektiv och offermentalitet. Det gjorde att vi förstärktes i vår tro, säger Mikael till SVT.
Läs även: Eberhard om barnoperationerna: ”Det här är den nya tvångssteriliseringen”
En annan som ångrar sin könskorrigering är den kända trans-profilen och skådespelaren Aleksa Lundberg. Hon genomgick sin könskorrigering runt sekelskiftet, och säger att hon efter det blev en ”poster-girl” för transrörelsen, och fick mycket uppmärksamhet i medier.
– Det kunde vara rubriker som “hon är transsexuel – spelar på Dramaten”. Den frågan fick in mig i den mer moderna transrörelsen. Sedan har det blivit en ideologi där fler och fler involverat sig, säger Aleksa Lundberg.
Med tiden kom Aleksa emellertid att börja tvivla på om hon verkligen var kvinna efter korrigeringen, och hon säger idag till SVT att transvården gjort henne till ”ett mellantig”.
– Socialt var jag det redan, men nu är jag det även kroppsligt. Det är lite oförlåtligt faktiskt, jag var så ung, säger hon till SVT.
Men när hon började vädra sina tvivel vände hennes tidigare meningsfränder henne ryggen.
– Ju mer jag pratar om det så känns det som jag har tagit mig ur en sekt. Det här är nog mitt sätt att stänga dörren till det jag inte längre vill vara en del av.
Aleksa Lundberg beskriver även för SVT hur könskorrigeringen resulterat i fysiska och psykiska men.
– Efter min operation har jag haft återkommande depressioner, slagits mot psykisk ohälsa och haft ett enormt tapp i sexdrift. Det är också plågsamt att kunna jämföra hur orgasmerna kändes innan operationen och att veta att det är rätt mycket känsel som saknas om jag får en orgasm i dag, säger hon.
Samtidigt har transvården för barn formligen exploderat, från 55 barn med diagnosen könsdysfori 2012 till 439 barn med könsdysfori förra året.
– Det i sig borde göra att man ställer sig frågan vad det beror på, säger Christofer Gillberg, professor i barnpsykiatri och världsledande expert på autism.
Gillberg säger till SVT att diagnosen könsdysfori var väldigt ovanlig före 2013, och drar paralleller med skandalen kring de apatiska flyktingbarnen, där diagnosen ”uppgivenhetssyndrom” spreds efter att ha uppmärksammats i medier.
– Plötsligt blir det enormt utspritt och alla börjar prata om könsdysfori. Hur kunde vi gå från att vara försiktiga till att öppna en damm och släppa loss den här typen av behandling utan att det egentligen fanns något vetenskapligt stöd, säger Christofer Gillberg.
Läs även: ”Apatiska” flyktingbarn avslöjar: Vi tvingades spela sjuka
Det är inte första gången SVT genomför en kritisk granskning av transvården. Redan i november 2021 sände SVT ett kritiskt reportage i ”Uppdrag Granskning”, som bland annat avslöjade att minst tretton barn fått allvarliga biverkningar och skador efter att ha genomgått hormonbehandlingar.
Efter Uppdrag Gransknings reportage ändrade Socialstyrelsen sina rekommendationer, från att tidigare ha beskrivit pubertetsstoppande hormonbehandling som ”trygg och säker” till att slå fast att riskerna med behandlingen överväger nyttan, varför den endast ska ges i undantagsfall.
– De studier som finns ger inte tillräcklig information om behandlingen. Vi kan inte utesluta negativa effekter av den och vi vet inte om den gör nytta, den är alltid förenad med besvär och risk, sade Socialstyrelsens avdelningschef Thomas Lindén till Uppdrag granskning.
Mikael Landén, professor i klinisk psykiatri, har utrett effekterna av stopphormonerna på uppdrag av regeringen.
– Vår slutsats var att det inte finns någon evidens för att det här hjälper mot könsdysfori eller att det minskar depressiva symtom eller ångest, säger han till SVT.
Trots det har de pubertetsstoppande hormonbehandlingarna fortsatt. Under förra året fick 41 nya patienter mellan 10 och 17 år stopphormoner, enligt SVT.
På Bup Kid, som beskrivs som den största kliniken i Sverige för pubertetstoppande hormonbehandling, behandlades 51 barn med stopphormoner i höstas, och i år har 13 patienter remitterats till kliniken för behandling.
Klinikens överläkare Louise Frisén säger till SVT att det är en ”tolkningsfråga” om det finns evidens för metoden, men vill inte ställa upp på en intervju. Istället svarar klinikens pressavdelning på SVT:s frågor.
SVT: Varför fortsätter ni att ge stopphormoner trots att det kan ge irreversibla konsekvenser?
”BUP KID, i samverkan med barnendokrinologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, utgår ifrån Socialstyrelsens Kunskapsstöd som säger att pubertetshämmande medicinering kan ges i undantagsfall om ett antal kriterier är uppfyllda”, skriver pressavdelningen på Bup Kid till SVT.
Vänsterns raseri: ”Konspiratorisk anti-trans-propaganda”
SVT:s dokumentärserie får delar av vänstern att rasa. Aftonbladet-skribenten Elina Pahnke menar att SVT med dokumentärserien har publicerat ”ännu ett konspiratoriskt reportage om transpersoner”.
”Det är väldigt nedslående att se hur drivande Public Service varit i att piska upp en stämning mot transperson – som här beskrivs som ’vår tids kultursjukdom’. Så fruktansvärt grovt” skriver Pahnke, och länkar till en artikel hon skrivit om saken på Aftonbladet Kultur.
I den länkade artikeln kallar Pahnke dokumentärserien för ”ett konspiratoriskt haveri” som ”bidrar till att skapa moralpanik”, och attackerar kritikern Aleksa Lundberg som enligt Pahnke ”i vanlig ordning ringts in för att i vanlig ordning tala om att hon inte får tala om de här sakerna”.
”Berättelsen om transpersoner är vår tids moralpanik, återberättad med hjälp av samma gamla hotbilder och troper. Transpersoner är farliga för barn. Transerfarenheten smittar, de blir fler och fler. Transpersonen är mäktig, den har makten att omkullkasta samhällets värderingar. Transpersonen är samtidigt svag, den vet inte sitt eget bästa. Transpersonen skändar våra kvinnor och gör anspråk på våra resurser” skriver Pahnke, som menar att ”det låtit såhär i alla tider när konservativa krafter gör gemensam sak för att skapa en yttre fiende”.
Elina Pahnke är inte ensam om att rasa mot SVT:s dokumentärserie. På plattformen X uttrycker flera vänsterkonton vrede mot serien, som bland annat anklagas för att ge ”sig ut i krig mot barn och ungdomar med könsikongruens”, för att inte vara politiska neutrala och för brist på ”normativa inslag”.
Alla i vänstern är emellertid inte kritiska mot SVT. Vänsterprofilen ”Majken VB”, som beskriver sig själv som ”rasifierad kvinnlig läkare med ursprung från MENA (inkvoterad av karolinska institutet och miljöpartiet)” riktar istället kritiken mot Elina Pahnkes text i Aftonbladet, som hon kallar för ”jättekonstig”.
”1. Barn som mår dåligt ska få vård, det är sinnes att inte fritt kunna diskutera vad som lämpar sig bäst 2. Om könsdysfori innebär ett lidande som vården eldar på är det relevant 3. Det är otroligt uppenbart att ideologi har spelat in?” skriver Majken VB.
I ett senare inlägg skriver Majken VB att ”den mest isolerade vänsterbubblan på den här appen och i mediasfären måste verkligen lära sig att inte slentrianmässigt inta exakt motsatt position som alt-högern, utan en tanke om vad det innebär”, och tar som exempel ”islam eller medicinska interventioner utan evidens.”
Läs även: Bojkottar SVT efter trans-skämt