”Apatiska” flyktingbarn avslöjar: Vi tvingades spela sjuka

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 23 sep 2019 2019-09-23
E-post

Nu avslöjar tidningen Filter att minst två av de apatiska flyktingbarnen som insjuknade mystiskt när deras familjer fick avslag på sina asylansökningar tvingades spela sjuka för att deras familjer skulle få uppehållstillstånd.

Journalisten Ola Sandstig har pratat med de numera uppväxta apatiska flyktingbarnen om vad som egentligen hände, en serbisk man och en armenisk kvinna. Båda berättar om hur deras föräldrar tvingade dem att spela apatiska i syfte att få uppehållstillstånd.

– Jag fick inte öppna ögonen. Men jag kunde inte alltid hålla mig, och då fick jag en hård jävla smäll i nacken, säger mannen till Filter.

Han berättar för Filter att han tvingades sitta i rullstol, fick svälta, inte fick träffa sina kompisar och att hans föräldrar ljög för vården om att han hade epileptiska anfall.

– Jag bad till Gud varje gång att någon skulle säga till min pappa: ”Vad håller ni på med, din unge är ju frisk?” De var ju utbildade läkare, de måste ha fattat. Men ingen sa något, berättar mannen.

Läs även: Fler anhöriga än arbetskraftsinvandrare från Irak och Syrien

När han var tolv år försökte han till sist begå självmord, men överlevde. Idag har han lämnat sin familj och fick uppehållstillstånd 2015.

Den armeniska kvinnan berättar en liknande historia för Filter. Hösten 2009, när hon var tio år gammal, bestämde hennes pappa och styvmamma att hon skulle bli apatisk. Hon togs ur skolan och fick ett antal regler: prata inte, le inte, var inte ute på egen hand, reagera inte på någonting.

– Jag kommer ihåg att min styvmamma kunde laga mat så det doftade i hela hemmet, men jag fick inte äta. Ibland kunde jag smyga upp och ta en brödbit eller någonting, för jag var så hungrig, berättar kvinnan för Filter.

Syftet med det hela var att få uppehållstillstånd, men efter ett år blev pappan så rädd för att bli avslöjad att flickan fick bli frisk igen. Hon blev senare placerad i familjehem och har nu fått uppehållstillstånd på egen hand.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag