Var fjärde granskad IS-terrorist fick jobb med barn och utsatta efter återkomst till Sverige
Tidningen Expressen har granskat 83 bekräftade IS-terrorister som återvänt till Sverige, och enligt tidningens granskning har 21 av dem – alltså lite mer än var fjärde – fått anställning i yrken där de arbetar med barn, ungdomar och utsatta.
Detta trots att Säpo varnat för att återvändande IS-terrorister kan komma att bidra till radikalisering och ägna sig åt rekrytering.
Totalt 24 återvändande IS-terrorister har fått anställning hos offentliga arbetsgivare, enligt granskningen.
Bland IS-terroristernas anställningar märks yrken som ungdomsledare, socialsekreterare, barnskötare och lärare, och i många fall har de anställts kort efter att de återvänt från terroristsekten i Syrien.
Bland de fall som tidningen granskat märks:
En göteborgare som anslöt sig till IS hösten 214 fick jobb som ungdomsledare i sin hemkommun bara månader efter återkomsten till Sverige.
En stockholmare som åkte ner till Syrien vid samma tid bad enligt enligt IS egna rekryteringshandlingar särskilt om att få strida. Han uppges i samma dokument tidigare varit ansluten till den islamistiska terrorgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansar, och med dem deltagit i strider.
När han kom tillbaka till Sverige fick han enligt sitt eget cv jobb inom ett hemtjänstföretag, och han har även arbetat som boendestödjare på ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn. Idag arbetar han som socialsekreterare i en förort till Stockholm, och säger till Expressen att han ”ångrar grovt” att han anslöt sig till IS.
– Jag vill bara fokusera på mitt liv. Det har gått bra för mig, säger han och avslutar samtalet med tidningen.
Skolminister Lotta Edholm är kritisk till att så många IS-terrorister har fått arbeten där de jobbar med barn, ungdomar och utsatta.
– Det är helt oacceptabelt att människor som är IS-terrorister arbetar inom svenskt skolväsende, fritidsgårdar och liknande. Det borde inte få ske, säger Lotta Edholm till Expressen.
– Informationen om de här personerna finns ju uppenbarligen hos Säpo. Det är klart att den informationen på något sätt också måste komma skolorna till del, säger Edholm vidare.
IS, som står för ”Islamiska Staten”, hade sin ”storhetstid” under mitten av 10-talet då terrororganisationen kontrollerade delar av Syrien och Irak och begick flera omfattande terrordåd i Europa, som terrorattacken mot Paris i november 2015.
Efter den militära förlusten i Mellanöstern har organisationen förlorat relevans, men än idag bekänner sig enskilda terrorister till gruppen, som Bryssel-terroristen Abdesalem Laoussed.