Misstänkt terrorist skjuten av belgisk polis

Abdesalem Lassoued. Bild: Privat.
  • Tisdag 17 okt 2023 2023-10-17
E-post

Två svenska fotbollsfans sköts ihjäl i en terrorattack i Bryssel på måndag kväll. De ihjälskjutna svenskarna hade svenska landslagströjor på sig och satt i en taxi när de sköts.

Därefter sköt gärningsmannen ytterligare en svensk medborgare som jagats in i en byggnad. Den tredje skjutna personen vårdas på sjukhus, och är allvarligt men inte livshotande skadad.

Terrorattacken skedde en och en halv timme innan Sveriges EM-kvalmatch mot Belgien på måndag kväll omkring en halv mil från stadion.

Fotbollsmatchen inleddes som planerat, men när det svenska fotbollslandslaget informerades om händelsen i halvtid avbröt de matchen av respekt för offren.

 Jag kommer ner i paus och får den här informationen till mig och känner direkt att det är helt overkligt på något sätt. Vad är det för värd vi lever i i dag? Jag är fruktansvärt ledsen, säger förbundskaptenen Janne Andersson enligt Aftonbladet.

– När vi började prata om det här med spelarna var vi hundra procent överens om att vi inte ville spela, av respekt för offren som har drabbats och deras familjer, fortsätter han.

Den misstänkta gärningsmannen har identifierats som Abdesalem Lassoued, 45. Han kom till Belgien som migrant från Tunisien i november 2019 men fick avslag på sin asylansökan och gick under jorden året därpå.

Kort efter dådet lade Lassoued upp en film på sociala medier, där han är verksam under namnet Slayem Slouma, där han sade att han skjutit tre svenskar.

På måndag kväll sköts Lassoued av belgisk polis på ett kafé i Bryssel-förorten Shaerbeck. BBC rapporterar att Lassoued skjutits ihjäl, medan andra medier uppger att han är vid liv.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag