”Varför i h-e ska vi vara i union med auktoritäre fascisten Erdogan?”

Efter gårdagens explosion beslutade turkisk domstol om blockering av sociala medieplattformar som Twitter och Facebook i landet. Bild: kollage
  • Måndag 14 mar 2016 2016-03-14
E-post

TURKIET En domstol i Ankara beslutade under söndagskvällen att åtkomsten till Facebook, Twitter och flera andra webbplatser genom turkiska nätdistributörer skulle blockeras. Detta efter att bilder från det sprängattentat som utfördes i den turkiska huvudstaden under gårdagen delats flitigt i sociala medier.

Flera internetanvändare i landet har under kvällen rapporterat om problem att besöka webbplatserna, rapporterar Reuters. Senast 2015 beslutade turkiska myndigheter om en liknande åtgärd i samband med att en marxist-leninistisk organisation spridit bilder föreställande hur en tillfångatagen åklagare hotades med pistol.

Nyheter Idag berättade under gårdagen om hur minst 34 människor dödades och 125 skadades i vad som är det tredje sprängattentatet under kort tid i Turkiets huvudstad Ankara.

De många döda och sårade föranledde under gårdagskvällen kondoleanser och hälsningar till det turkiska folket om att världen står vid deras sida.

Olyckligt nog kommer hälsningarna inte att nå sina tilltänkta mottagare. Det gäller åtminstone i den utsträckning de förmedlats via sociala medier, som Twitter, där för övrigt reaktionerna mot den turkiska domstolens internetcensur inte lät vänta på sig.

Lika snabbt som förhandscensuren av sociala medier infördes kom förklaringarna till varför domstolarna i NATO-landet Turkiet handlade som de gjort.

Nyheter Idag har tidigare skrivit om turkiska myndigheters tvångsförvaltning av oppositionstidningen Zaman och det våld turkisk polis utövade mot de demonstranter som ställde sig upp mot vad som uppfattades vara AKP-regeringens attacker på pressfriheten.

Det är inte bara i Turkiet som senaste tidens åtgärder väckt reaktioner, även övriga Europa, vars relationer med NATO-landet och EU-kandidaten blivit all närmre, följer utvecklingen och reagerar mot vad som uppfattas vara en utveckling mot ett alltmer auktoritärt samhälle i Turkiet. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag