Varningen: Migrantvågen mot USA växer kraftigt

Foto: Jonathan McIntosh/flikr
  • Fredag 26 okt 2018 2018-10-26
E-post 201

Mexikanska myndigheter varnar nu USA om att tusentals nya migranter anslutit sig till den migrantvåg som rör sig mot den den amerikanska gränsen. President Donald Trump svarar med en hård linje längs den mexikanska gränsen.

Trump skriver på Twitter att USA inte kommer att släppa in illegala migranter:

 

Mexikanska myndigheter uppskattar nu att det är cirka 14 000 migranter som rör sig mot Mexiko. Tätgruppen som huvudsakligen består av 7 000 honduranska migranter hade i slutet av veckan knappa 180 mil kvar till den amerikanska gränsen.

Man beräknar att med bibehållen takt kommer de vara framme inom en månad. Bakom tätgruppen finns ytterligare grupper med migranter som börjat röra sig mot USA. Enligt uppskattningar utgör dessa sammanlagt ytterligare 7 000 migranter.

I måndags Twittrade dessutom Trump att kriminella och oregistrerade individer från Mellanöstern rörde sig tillsammans med övriga migranter.

 

Pressekreterare Tyler Houlton för USA:s departement för inrikes säkerhet bekräftar Trumps påstående om att det finns kriminella med ursprung från andra länder utanför Centralamerika i migrantströmmen:

 

Sedan tidigare har president Trump meddelat att USA kommer att dra in eller avsevärt minska utlandsbiståndet för flera centralamerikanska länder. Beslutet motiveras med att länderna inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra sin migrerande befolkning från att ta sig till USA illegalt:

Läs mer: Tusentals migranter på väg till USA – Trumps svarar med indraget bistånd

Talesmannen för Förenta Nationernas flyktingkommissariat Adrian Edwards uttryckte oro för de säkerhetsrisker migranterna utsätts för när de rör sig genom Mexiko. Enligt Edwards löper migranterna stor risk för att utsättas för kidnappningar och trafficking skriver Daily Mail.

Trots att Mexiko inte anses vara ett tryggt land för migranterna verkar det ändå vara där de i första hand kommer tvingas söka asyl när Trump stänger gränsen.

USA kommer att avvisa alla migranter som inte i första hand har sökt asyl i Mexiko, twittrar Trump:

Läs även: Tusentals migranter på väg till USA – Trumps svarar med indraget bistånd

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag