”Vi kan inte bara låta giganter som Facebook stämpla sant och falskt”

Josefin Utas. Foto: Privat
  • Torsdag 31 dec 2020 2020-12-31
E-post

Josefin Utas, som jobbar som Slöseriombudsman på organisationen Skattebetalarna, efterlyser en politisk opposition värd namnet i Nyheter Idags nyårsenkät.

Vad tycker du borde ha fått mer uppmärksamhet under året som gått?

”Bristen på politiker som idkar självkritik, erkänner när de haft fel och faktiskt tar ansvar för det; för dålig krisberedskap, beslut i pandemin, det ökande våldet. Vad som hänt i landet bara viftas bort av de politiska makthavarna, som om de inte haft något med saken att göra. Nähä, men vilka har det då?! Om nu de högsta politikerna är så ovilliga att ta ansvar, så måste det finnas en politisk opposition som ställer krav och utkräver ansvar. Var är denna opposition?”

Vad fick för mycket uppmärksamhet?

”Snarare vem: Anders Tegnell. Han har tagit oproportionerligt stor plats i medierna ända sedan pandemins början. Men det är väl ett psykologiskt fenomen, att människor söker en frälsare som ska leda dem genom svårigheter – hoppas de. Tydligen var det inte Stefan Löfven man vände sig till. Men personkulter och slagsida åt ett håll är aldrig bra, särskilt inte när personen svajar hit och dit och man inte vet vart ifrån de får sina idéer och slutsatser.”

Vem är årets person?

”Svårt säga annat än Tegnell. Skulle annars vara kungen då, som fyllt rollen som någon sorts stabil fyrbåk i detta eländesår. Man har känslan att han går MED folket, så som det borde vara, till skillnad från många politiker som snarare verkar flyta ovanpå.”

Vad hoppas du ska hända under nästa år?

”Ett extra val vore bra, men det lär inte hända. Något annat som vore välkommet är mer diskussion om hur vi ska se på nätet och de sociala medierna ur ett frihets- och rättighetsperspektiv. Vi befinner oss mitt i en digital revolution. Det räcker inte att detta hanteras lite med vänsterhanden från politiskt håll. Vi kan inte bara låta giganter som Facebook stämpla sant och falskt eller YouTube stänga av konton enligt eget godtycke.”

Har du något nyårslöfte?

”Träna mer – som alltid. Jag ska också försöka lyssna mer på de som vill samtala och uppskattar att ta del av andras tankar, respektive lyssna mindre på sura aggressiva människor på nätet som inte är ett dugg intresserade av att föra någon sorts samtal. Min ork att delta i samhällsdebatten hänger på detta.”

Läs även: Arga blatten: Tommie Lindh är årets person

Läs även: ”Jag tycker inte att makthavarna på riktigt ställts till svars”

Läs även: ”Plötsligt omfamnas BLM, en vänsterextrem rörelse med dubiös agenda”

Läs även: Mattias Svensson hoppas att de politiska trenderna vänder 2021

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag