Vill ha svar från regeringen om Swebb-TV: ”Så länge det inte drabbar en själv har man valt att titta bort”

Amanda Lind (MP), Mattias Bäckström Johansson (SD) Foto: Youtube/Riksdagen
  • Fredag 25 dec 2020 2020-12-25
E-post

STOCKHOLM Dagen innan julafton fick den svenska Youtubekanalen Swebb-TV sitt konto raderat av Youtube. Något som SD:s riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson reagerar kraftigt mot.  – Idag sker en majoritet av meningsutbytet i vår demokrati på de här techbolagens plattformar. Det kan inte vara så att de diskussionerna och det meningsutbytet ska hindras av techbolagens godtycke, säger Bäckström Johansson.

Mediehuset Swebb-TV – som nyligen sökt och blivit beviljade statligt mediebidrag på 350 000 kronor enligt Fria Tider – har de senaste åren producerat hundratals intervjuer, program och olika sändningar och är en av de största svenska nyhetsaktörerna på Youtube.

Allt är nu borta när Swebb-TV:s Youtubekanal stängts ner.

Det är inte första gången Swebb-TV får sin kanal nerstängd av Youtube. I augusti 2019 drabbades man också av radering men var efter att man överklagat tillbaka efter ett par dagar. Nu uppger Swebb-TV:s Mikael Willgert att Youtube gett beskedet att raderingen är permanent.

Läs mer: Swebb-TV nerstängt av Youtube

En av dem som reagerat är Sverigedemokraternas riksdagsledamot Mattias Bäckström Johansson. Han har nu ställt en skriftlig fråga till demokratiminister Amanda Lind om det inträffade och vill veta om hon och regeringen ser något problem med Youtubes agerande samt om man avser att vidta några åtgärder för att skydda grundlagsskyddade rättigheter på sociala medier.

– Det är skandalöst i någon mening att man från en monopolliknande ställning bara stänger ner ett mediehus på det här sättet. Det visar på den problematik vi har med techjättar som själva kan bestämma över vad som får sägas och av vem, säger Bäckström Johansson.

I sin skriftliga fråga påminner Bäckström Johansson om att regeringen och Morgan Johansson kallade till sig Google och Facebook under valåret.

”Inför valåret kallade regeringen till sig just dessa bolag. Där regeringen sade sig kräva av bolagen att de skulle bli mer tillgängliga, att det skulle bli lättare för användare med klagomål att komma i kontakt med företagen men även att man skulle kräva att de plockar bort material som bryter mot användarvillkoren betydligt snabbare.

Det vi kunnat se efter detta är att folkvalda oppositionspolitiker till och från stängs av från sociala plattformar från nämnda bolag. Medborgarjournalister som godtyckligt stängs av. Men nu även senast i juldagarna där ett av de större mediehusen på en av plattformarna i Sverige helt tas bort som om att de aldrig hade existerat.”

Nyligen har journalisten Joakim Lamotte och EU-parlamentsledamoten Jessica Stegrud (SD) tillfälligt stängts av från Facebook.

Mattias Bäckström Johansson ser det som en demokratifråga.

–Idag sker en majoritet av meningsutbytet i vår demokrati på de här techbolagens plattformar. Det kan inte vara så att de diskussionerna och det meningsutbytet ska hindras av techbolagens godtycke. Många andra länder har börjat ta fram lagstiftning.

Vad är lösningen?

– I andra länder har man sagt att det är det egna landets yttrandefrihetslag som ska reglera vilka regler som gäller på plattformarna.

– Det är ändå en rimlig uppfattning. När en allt större del av samtalet flyttar ut på nätet så ska även lagens riktmärken för yttrandefrihet gälla där, säger Bäckström Johansson som även vill att det ska tydligt regleras att det finns en rätt att överklaga och processa om avstängning eller radering av innehåll.

Han skriver i sin fråga till Amanda Lind:

”Rättsstaten ska ge medier och aktörer ett skydd mot påtryckningar som syftar till att begränsa deras fri- och rättigheter, istället för att låtas tystas av algoritmer eller ren godtycklighet. Det är uppenbart att det finns ett behov av att ta fram lagstiftning som försvårar sådana ingrepp i vår demokrati och yttrandefrihet. Det måste vara samma regler som gäller på nätet som utanför.”

Varför tror du inte det har uppmärksammats mer från politiskt håll tidigare när politiker och journalister har stängts av?

– Så länge det inte drabbar en själv har man valt att titta bort. Det är faran här. Om alla tänker på det sättet. Här gäller att det att stå upp för devisen att alla har samma möjligheter att framföra sina åsikter.

Swebb-TV fick uppmärksamhet i oktober förra året när företagsledaren Leif Östling medverkade. Något som fick SVT att dreva mot Östling och att påstå att Swebb-TV är en ”vit-makt-sajt”.

Redaktionen bakom Swebb-TV beskriver sin verksamhet som medborgarjournalistik. I ett stort antal inslag på Youtube har man intervjuat diverse profiler, ofta om det som redaktionen beskriver är dess tre fokusområden feminism, ”klimatlarm” och massmigration. Man gör även andra typer av intervjuer, som med konspirationsteoretikern Claes Hedberg (som påstår att Olof Palme aldrig mördades).

Under 2020 har man också lyft coronafrågan, bland annat har profilen Lars Bern spridit myten i kanalen spridit myten att covid-19 är en influensasjukdom och hävdat att den för de flesta människor är jämförbart med tidigare influensor. Bern har också hävdat att covid-19 har utnyttjats för att ”skrämma upp människor”.

Nyheter Idag söker Googles Sverigechef Anna Wikland för en intervju.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag