Swebb-TV nerstängt av Youtube

Foto: Youtube
  • Lördag 3 aug 2019 2019-08-03
E-post 791

SVERIGE Den svenska Youtube-kanalen Swebb-TV fick sitt konto stängt på fredagen. Enligt Swebb-TV:s redaktion utan någon föregående varning. ”Det är första gången vi får denna typ av information från Youtube med synpunkter på vårt innehåll. Det har inte heller förekommit synpunkter på upphovsrättsbrott eller annat liknande”, skriver man i ett blogginlägg.

Redaktionen bakom Swebb-TV beskriver sin verksamhet som ”medborgarjournalistik”. I ett stort antal inslag på Youtube har man intervjuat diverse profiler, ofta om det som redaktionen beskriver är dess tre fokusområden feminism, ”klimatlarm” och massmigration. Man gör även andra typer av intervjuer, som med konspirationsteoretikern Claes Hedberg (som påstår att Olof Palme aldrig mördades).

I ett blogginlägg beskriver Swebb-TV:s vd Mikael Willgert hur man på fredagen fick ett mejl från Youtube om att man brutit mot regler, men inte specifikt hur man gjort det.

”Kl 16.45 idag fick vi ett mail fån Youtube att vi brutit mot reglerna för communityn och att vårt Youtube-konto därför avslutats.

Det är första gången vi får denna typ av information från Youtube med synpunkter på vårt innehåll. Det har inte heller förekommit synpunkter på upphovsrättsbrott eller annat liknande.

Därför är vi lika undrande som ni tittare vad detta handlar om. Om det är något speciellt program som det finns synpunkter på kan man ju vänta sig ett påpekande eller i värsta fall att man tar bort detta program. Men nu har de alltså beslutat ta bort alla våra hundratals program utan närmare förklaring”, skriver Willgert.

Han påpekar i sitt blogginlägg att Swebb-TV har utgivningsbevis, men att det inte ger något skydd mot påtryckningar mot privata tech-företag och avstängningar från deras sociala medieplattformar.

Willgert uppger att man nu dels ska överklaga nerstängningen hos Google/Youtube och dels undersöka alternativa publiceringskanaler och att man hoppas vara tillbaka.

Men att komma i kontakt med Google är svårt.

”En annan komplikation är att de är närmast omöjliga att nå. Det finns ingen att prata med. Ingen som kan förklara vad som pågår. Bara ett anonymt meddelande om att vi brutit mot reglerna för communityn. Det är inte en fungerande affärsrelation. Det är dessutom ett hån mot våra 100.000-tals tittare som möjliggör Youtube”, skriver Willgert.

På sociala medier är det många som är kritiska. En av dem är Henrik Sundström (M), som kandiderade till EU-parlamentet med yttrandefrihet som en av sina profilfrågor.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag