WHO klassade tv-spelberoende som psykisk sjukdom – uppmanar nu till tv-spelande mot coronaviruset

Bild: Pixabay/Olichel
  • Fredag 3 apr 2020 2020-04-03
E-post 186

VÄRLDEN Världshälsoorganisationen har nyligen klassat tv-spelsberoende som en psykisk sjukdom. Men nu uppmanar organisationens ambassadör för global strategi människor att spela tv- och datorspel för att upprätthålla social distans.

I december förra året klassade Världshälsoorganisationen, WHO, beroende av tv- och datorspel som ett hälsoproblem, rapporterade USA Today.

Då lade organisationen till spelberoende som en psykisk sjukdom i sin internationella klassificering av sjukdomar och relaterade hälsoproblem, ICD-11, som ska börja gälla från och med januari 2022.

Läs även: Professor sågar Tegnells strategi: ”Stäng ner så mycket det bara går”

I den beskrivs spelberoende som återkommande spelande som leder till ”minskad kontroll över spelande” och ”ökande prioritet till spelande till den grad att spelande tar över andra livsintressen och dagliga aktiviteter”, även om det innebär ”negativa konsekvenser”.

Men under den pågående coronavirus-pandemin byter WHO inställning till tv- och datorspel. Ray Chambers, WHO:s ambassadör för global strategi, har nämligen uppmanat människor att spela tv-spel under pandemin för att upprätthålla social distans.

Läs även: Magneter fastnade i näsan på astrofysiker efter corona-experiment

I tweeten uppmanar Chambers alla att #PlayApartTogether, en hashtagg med betydelsen ”spela avskilt tillsammans”.

”Mer fysisk distansering + andra åtgärder kommer hjälpa att platta till kurvan + rädda liv” skriver Chambers.

Läs även: Danmark hoppas kunna öppna landet efter påsk

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag