Professor sågar Tegnells strategi: ”Stäng ner så mycket det bara går”

Anders Tegnell. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 2 apr 2020 2020-04-02
E-post 1071

SVERIGE Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar på Uppsala universitet, ställer sig frågande till att Sverige går sin egen väg i kampen mot coronaviruset. Om han fick som han ville skulle Sverige stänga ned helt, berättar han för Kvartal.

Till skillnad från många länder i vår omgivning har Sverige infört relativt milda restriktioner för att motverka smittspridningen av coronaviruset. Björn Olsen har kritiserat den linjen och förespråkar nu en tillfällig ”total nedsläckning” av samhället – alternativt att Folkhälsomyndigheten förklarar sin strategi bättre.

– Vad är det Anders Tegnell vet som inte vi vet? Vad är det han vet som inte någon av de andra smittskyddsmyndigheterna vet? Det finns ingen transparens i budskapet. Sveriges politik är inte tillbakalutad längre – de har steppat upp ordentligt – men vi vet fortfarande inte varför Sverige har valt att driva en politik som avviker från de andra länderna, säger Olsen.

Att bara utfärda rekommendationer och förlita sig på att folk tar eget ansvar funkar inte, menar han.

– Det går inte att bara vädja till folks samveten och säga att nu ska vi alla tänka på det ena och det andra. Vi är fortfarande en mängd individualister och det är fortfarande grupper som samlas. Förbjud det – nu – och stäng ner så mycket det bara går. Ge också en tidslinje till företag och andra: vi stänger ner nu under så här många veckor.

Olsen inser att de ekonomiska konsekvenserna riskerar att förvärras av ett sådant beslut, men menar att det är bättre om människor och företag får en tidsbegränsad nedstängning att förhålla sig till.

Läs även: Malmölistan donerar munskydd till vården

Läs även: Beskedet om korttidspermitteringarna: ”Tycker inte man ska stänga några sådana dörrar”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag